Un nou incident legat de animale în Portul Midia. O navă încărcată cu 16.500 de oi, oprită să plece în Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scufundarea navei „Queen Hind” i-a determinat pe inspectorii ANSVSA să sufle şi în iaurt. Astfel, o navă ce urma să plece către Arabia Saudită a fost oprită în Portul Midia deoarece nu respecta condiţiile de bunăstare a oilor pe parcursul transportului.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis că vineri, 29 noiembrie, inspectorii veterinari au verificat două vapoare care urmau să plece către Arabia Saudită încărcate cu oi vii.

„La una dintre nave, autorizată sanitar veterinar pentru transportul animalelor de către DSVSA Constanţa, inspectorii au depistat neconformităţi privind echipamentele necesare asigurării bunăstării şi trasabilitatea animalelor. Precizăm că nava urma să transporte un număr de 16.500 de ovine, iar la data efectuării controlului era încărcată în jur de 50% din efectivul destinat acestui transport”, menţionează ANSVSA.

Inspectorii au observat că, în ceea ce priveşte facilităţile de hrănire şi cele de adăpare, nu toate boxele erau dotate cu un număr corespunzător de jgheaburi de adăpare. De asemenea, cantitatea de furaje încărcată era insuficientă faţă de cea necesară.

Ca urmare, ANSVSA a decis reţinerea transportului respectiv. Pentru evitarea stresului, animalele aflate la bordul navei rămân cazate în condiţii de bunăstare. „Serviciile veterinare supraveghează ca personalul navei să asigure hrănirea şi adăparea acestora. Animalele vor fi menţinute pe navă până la remedierea neconformităţilor constatate, dar nu mai mult de 72 de ore”, transmite ANSVSA.

Agenţia Naţională Sanitar Veterinară a luat decizia, după incidentul produs pe 24 noiembrie (răsturnarea unei navecu 14.600 de oi la bord), să suplimenteze echipele de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspecţie la Frontieră Constanţa Nord, cu câte 5 medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Constanţa.

„În ceea ce priveşte animalele aflate pe nava care a eşuat în portul Midia, au fost salvate în total 252 de oi, din care au supravieţuit 181, cărora li se asigură asitenţa sanitară veterinară permanentă.

Starea lor de sănătatea este monitorizată, iar fişele clinice de observaţie sunt transmise către celula de criză din cadrul ANSVSA”, se mai arată în comunicatul de presă al instituţiei.

Pe aceeaşi temă:

Oile moarte, care plutesc în jurul navei „Queen Hind”, vor fi colectate. Cum se defăşoară operaţiunea

Operaţiunea de salvare a oilor vii s-a încheiat. În Marea Neagră zac peste 14.300 de cadavre

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite