Trei pescadoare depistate la braconat în Marea Neagră. Poliția de Frontieră le-a interceptat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei pescadoare străine au fost interceptate de Garda de Coastă joi, 23 martie 2023. Polițiștii de frontieră le-au adus la țărm, în Portul Militar Constanța, pentru a continua cercetările.

UPDATE Garda de Coastă a transmis oficial că cele trei pescadoare au fost depistate la pescuit ilegal în zona economică exclusivă a României în Marea Neagră.

În data de 23 martie 2023, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune comună împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură din România și Bulgaria, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, ocazie cu care, au fost identificate pe Marea Neagră la aproximativ 100 km travers de stațiunea Mamaia, în zona economică exclusivă a României, trei pescadoare pavilion Bulgaria, fiind interceptate de către nava MAI 0201 sub coordonarea serviciului SCOMAR al Gărzii de Coastă”, spun polițiștii de frontieră.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că acestea utilizau unelte de pescuit neautorizate și pescuiau în perioada de prohibiție.

A fost identificată și o cantitate de pește la bordul navelor, calcan și rechin. Pe cele trei pescadoare se aflau, în total, zece membri de echipaj, cetățeni bulgari.

Navele, împreună cu echipajele, uneltele de pescuit și captura de pește, au fost escortate în Portul Militar Constanța pentru continuarea cercetărilor.

Cercetările sunt în desfășurare, fiind coordonate de către Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Constanța.

Focuri de armă pentru oprirea braconierilor

În urmă cu doi ani, pe 14 martie 2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în zona economică exclusivă a României, un pescador sub pavilion Turcia, care desfăşura activităţi de pescuit ilegal.

În data de 14.03.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, acţionând în baza unei informaţii, au executat o misiune de patrulare cu nava MAI 0201, în zona economică exclusivă a României. Astfel, la o distanţă de  aproximativ 48 mile marine de localitatea Sfântu Gheorghe, a fost detectat un pescador pavilion Turcia care desfăşura activităţi de pescuit ilegal.

Poliţiştii de frontieră de pe nava Gărzii de Coastă au efectuat somaţiile legale pentru oprirea ambarcaţiunii folosind mijloace radio, semnale optico-vizuale şi acustice. Având în vedere că pescadorul vizat nu a răspuns somaţiilor, poliţiştii de frontieră au întreprins gradual demersuri specifice, constând în executarea de foc de avertisment prin utilizarea armamentului de la bordul navei. Pe timpul acţiunii nu a fost rănită nicio persoană şi nu au rezultat pagube materiale.

Pescadorul pavilion Turcia a părăsit zona economică exclusivă a României, totodată fiind informată Garda de Coastă din Turcia în vederea dispunerii măsurilor legale faţă de pescadorul turcesc.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi de recuperare a plaselor de pescuit, până în prezent fiind recuperate din mare un număr de 47 de plase de pescuit în lungime de aproximativ 50 m fiecare, acţiunea urmând a fi continuată împreună cu reprezentanţii ANPA.

În cauză, poliţiştii de frontieră s-au sesizat din oficiu şi au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi pescuitul cu alte unelte sau scule neautorizate.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite