Spectacol de excepţie la Regata Marilor Veliere: dansuri greceşti, Loredana şi Ligia Hodja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loreadana FOTO Sorina Andreica
Loreadana FOTO Sorina Andreica

În a treia zi a Regatei Marilor Veliere organizatorii au pregătit un spectacol de excepţie. Pe scenă vor urca Lredana şi Ligia Hojda, iar seara se va încheia cu un foc de artificii, veliere.

Regata Marilor Veliere 2016 continuă, sâmbătă, în Portul Constanţa. De la ora 19.00, organizatorii au pregătit un spectacol organizat în zona terminalului de pasageri a Portului Constanţa. Vor cânta şi dansa reprezentanţii comunităţii elene din Constanţa, după care pe scenă urca Vega Band şi Ligia Hojda. Vedeta serii este Loredana. De la ora 23.00 va începe ceremonia de închidere a regatei, care va cuprinde un spectaculos foc de artificii. Intrarea la evenimente este liberă.

De asemenea, pe tot parcursul zilei de astăzi puteţi vizita în continuare 13 dintre cele mai frumoase veliere din lume, care sunt ancorate în aceste zile în Portul Constanţa.

Până vineri, aproximativ 40.000 de persoane vizitaseră Regata Marilor Veliere.

Mâine după-amiază, constănţenii şi turiştii vor putea admira parada velierelor. După paradă se va pleca în cursa oficială.

Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaţionale ce se desfăşoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International, o organizaţie non-profit din Marea Britanie care în 2007 a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace datorită activităţii sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele şi promovarea prieteniei şi înţelegerii la nivel internaţional.

Portul Constanţa este prima etapă din Regata Marilor Veliere (Black Sea Tall Ships Regatta 2016). De aici, navele vor ajunge în Novorossiisk, Rusia (16-19 septembrie), Sochi, Rusia (21-25 septembrie) şi în Varna, Bulgaria (1-4 octombrie). Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân şi Liga Navală Română, cu sprijinul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

În total, la startul regatei sunt aşteptate 15 veliere din 6 ţări, cu un total de peste 1.000 membri de echipaj.

Navele aşteptate în portul Constanţa sunt, în ordine alfabetică:

1. Adornate, România, clasa B

2. Adventure (RUS 50), Rusia, clasa C

3. Akela, Rusia, clasa D

4. Anna Maria, Rusia, clasa D

5. Arial, Rusia, clasa C

6. Atyla, Spania, pavilion Vanuatu, clasa B

7. Kaliakra, Bulgaria, clasa A

8. Kruzenshtern, Rusia, clasa A

9. Mir, Rusia, clasa A

10. Mircea, România, clasa A

11. Nadezhda, Rusia, clasa A

12. Pandora, Italia, clasa B

13. Pogoria, Polonia, Clasa A

14. Royal Helena, Bulgaria, clasa A

15. Vityaz, Rusia, clasa D

Detalii despre clasele velierelor:

- clasa A: nave cu velatură tradiţională cu peste 40 m lungime totală

- clasa B: nave cu velatură tradiţională sub 40 m lungime totală

- clasa C: nave cu velatură modernă sub 40 m

- clasa D: nave cu velatură modernă sub 40 m, dar care au şi velă spinnaker.

Printre acestea se află Kruzenshtern, velier din Clasa A (cea mai mare posibilă), care va reprezenta Rusia. Velierul Kruzenshtern este foarte uşor de recunoscut datorită coloritului său specific: negru cu o dungă albă, un simbol al navelor care făceau comerţ cu Estul.

Nava a fost construită în anul 1926 şi s-a numit iniţial Padua, după oraşul italian cu acelaşi nume. A purtat multă vreme însemnele Germaniei, iar atunci când nu era pe mare putea fi găsită în portul Hamburg. Între 1938 şi 1939, Padua a înregistrat un record mondial, care nu a fost depăşit nici azi. A realizat cel mai scurt voiaj al unui velier pe relaţia Hamburg – Australia, via Chile, şi retur, în 8 luni şi 23 de zile.

După 20 de ani, în 1946, velierul a fost predat Rusiei, în urma celui de-al Doilea Război Mondial. A fost rebotezat după exploratorul rus Ivan Fyodorovich Kruzenshtern. Între 1961 şi 1965, Kruzenshtern a executat misiuni de-a lungul Oceanului Atlantic, Mării Mediterane şi Caraibelor, iar în 1965 a fost transferat Ministerului Rus al Pescuitului pentru a fi folosit de studenţii care se pregăteau să devină pescari.

De-a lungul timpului nava a fost folosită atât în filme germane (trei la număr), cât şi în mai multe pelicule sovietice. Ba mai mult, în 1997 a fost subiectul unui documentar britanic numit Tall Shop şi transmis de Discovery Channel. În prezent, Kruzenshtern ancorează în porturile Kaliningrad şi Murmansk şi este al doilea cel mai mare velier încă funcţional, după Sedov, o altă navă rusească ce are origini nemţeşti.

„Avem atât nave care vin din nou în Constanţa datorită succesului din 2014, dar avem şi 6 nave noi faţă de prima ediţie. O altă noutate a acestei ediţii este că vom adaugă la conceptul acestui eveniment şi diversitatea culturală specifică Dobrogei. Muzica, dansurile, artizanatul şi gastronomia fiecărei etnii dobrogene vor fi prezente în cele patru zile completând spectacolul oferit de nave şi echipaje. Reuşim astfel să îmbinăm ce este mai reprezentativ pentru noi – marea, multi-culturalitatea, dar şi istoria, ţinând cont că suntem în proximitatea zonei peninsulare pe străzile căreia va avea loc parada echipajelor ce se va încheia cu ceremonia de premiere din Piaţa Ovidiu“, a declarat Alin Vintilă, reprezentantul organizatorilor din România ai evenimentului.

Program Regata Marilor Veliere, ediţia 2016

Joi, 8 septembrie

08:00 – 12:00 Sosirea navelor

13:00 – 14:00 Ceremonia de deschidere

14:00 – 20:00 Navele deschise pentru public

20.00 – Cina Comandanţilor la Hotel Vega

19:00 - 23:00 Cântece şi dansuri etnii dobrogene, Ciuleandra, Cvartet Anima, Vama

Vineri, 9 septembrie

10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public

10:00 – 14:00 Jocuri marinăreşti pentru echipaje

17:30 – 18:00 Parada echipajelor în zona peninsulară

18:00 – 19:00 Ceremonie de premiere în Piaţa Ovidiu

20.00 Petrecerea echipajelor

19:00 - 22:00 Cântece şi dansuri etnii dobrogene, Corina, Vunk

Sâmbătă, 10 septembrie

10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public

10.00 Program social-cultural echipaje

16.00 Şedinţa tehnica comandanţi nave

19.00 Petrecerea ofiţerilor la cort Farul Carol

19:00 - 23:00 Cântece şi dansuri etnii dobrogene, Vega Band, Ligia Hojda, Loredana

23:00 Jocuri de artificii şi lumini

Duminică,11 septembrie

10:00 – 12:00 Navele deschise pentru public

16:00 – 17:00 Plecarea navelor din Portul Constanţa

17:00 Parada Marilor Veliere

Pe aceeaşi temă:

Weekend la mare: Regata Marilor Veliere, teatru independent, concurs de triatlon la Mamaia, primul festival al sporturilor litorale la Techirghiol

Techirghiolul găzduieşte primul Festival Naţional al Sporturilor Nautice şi pe Plajă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite