Se caută poliţist englez de origine română. Oferta de nerefuzat a britanicilor: 20.000 lire sterline pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imigranţii români atrag schimbări de mentalitate şi la nivelul Poliţiei Britanice. În Sussex autorităţile locale angajează poliţişti români. Singura condiţie este experienţa în domeniu similar în ţara noastră, iar oferta este foarte atractivă: peste 100.000 lei pe an - de patru ori mai mult decât un salariu de poliţist în România.

Poliţiştii români au mai făcut stagii de pregătire în comun cu cei britanici, dar o misiune de o vară nu este de ajuns pentru a-i potoli pe infractorii din România care acţionează în Anglia. 

Autorităţile din Comitatul Sussex au venit însă cu o idee mai bună: din toamnă vor angaja poliţişti români, polonezi şi unguri. Limba română vorbită fluent şi experienţa în Poliţia din ţara noastră sunt de ajuns pentru a-i convinge pe britanici să te plătească de patru ori mai bine decît în România. 

Salariile pornesc de la 18.300 lire sterline şi depăşesc 20.000 lire sterline pentru poliţiştii cu experienţă. În total, peste 360 ofiţeri noi se vor adăuga Poliţiei Sussex, misiunea lor fiind aceea de a-i ajuta pe cei britanici să rezolve cazurile în care sunt implicaţi suspecţi est-europeni.  

  

Ideea de a angaja poliţişti din alte ţări nu este una nouă, dar această situaţie este unică pentru că ofiţerii se vor muta definitiv în Marea Britanie şi trebuie să renunţe la locul de muncă din Poliţia Română. 

Inspectorul Principal Gelu Manolescu de la IPJ Constanţa are experienţă lucrului într-o forţă de ordine din Europa. Anul trecut el a petrecut şapte luni alături de poliţiştii francezi, la Paris.  

  

Surpriza cea mai mare o aveau însă infractorii atunci cînd auzeau o voce de român care îi lua la întrebări.  

”Vorbeam aceeaşi limbă, le cunoşteam tipologia, puneam întrebări pe care orice suspect le înţelegea. Infractori care pînă atunci le spuneau francezilor că îi cheamă Stan Patitu, începeau acum să coopereze” îşi aduce aminte inspectorul Manolescu. 

În prima mişine au fost identificaţi şi cercetaţi pentru 1700 infractori români şi poliţiştii francezi chiar aveau ce să înveţe de la colegii lor români. Expresii simple precum “€œBuna ziua”, “€œDe unde esti”, “€œPrezentaţi-mi actul de identitate” au fost învăţate de francezi destul de repede, dar asta nu era de ajuns.  

  

Inspectorul Manolescu spune că simplul fapt că ştia limba română l-a ajutat să prindă cîţiva hoţi în flagrant. a€œIntr-o zi făceam patrulare la Metroul parizian. 

"Am traversat un tunel care făcea legătura între două artere şi am dat peste nişte tineri români care tocmai furaseră un portofel şi un telefon mobil. I-am prins cînd discutau între ei în limba română şi verificau banii din portofel”

  

Gelu Manolescu spune că nu s-ar muta definitiv în Anglia, dar că salariul oferit de Poliţia din Sussex este unul tentant pentru cei care vor să plece din România. 

Un ofiţer de ordine publică nu câştigă în România decît 24.000 lei pe an. În Marea Britanie, un loc de muncă similar este plătit cu 20.000 lire sterline, adică peste 100.000 lei pe an.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite