Revolta balerinilor de la Opera din Constanţa. „Viaţa şi sănătatea ne este pusă în pericol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul de Operă şi Balet Constanţa foto: Călin Gavrilaş
Teatrul de Operă şi Balet Constanţa foto: Călin Gavrilaş

Mai mulţi angajaţi ai Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa se plâng că regulile impuse de pandemie nu sunt respectate în instituţia lor.

Angajaţii, care fac parte din corpul de balet al TNOB, susţin, într-un comunicat transmis presei, că instituţia unde sunt angajaţi nu ar respecta regulile impuse de pandemie, mai ales că Municipiul Constanţa se află în scenariul roşu, rata infectărilor fiind peste 3/1.000 de locuitori. 

„Doi artişti din cadrul companiei de balet a treatrului sunt confirmaţi pozitiv cu COVID-19, în timp ce alte două persoane sunt suspecte. Cu toate acestea, conducerea alege cu bună ştiinţă să încalce orice regulă de protecţie şi distanţare socială, punând în pericol sănătatea şi vieţile angajaţilor institutiei”, se arată în comunicat.

Vineri, 24 septembrie, un balerin a fost testat pozitiv COVID-19, iar un altul a fost confirmat sâmbătă, 25 septembrie. Cu toate acestea, spun angajaţii TNOB, au fost chemaţi cu toţii luni la repetiţii, deşi, susţin că ar fi trebuit să intre în izolare deoarece au fost contacţi direcţi ai celui confirmat. 

„Deşi avem două cazuri confirmate, doamna director a aprobat deplasarea duminică, 26 septembrie, cu autocarul la Galaţi, pentru spectacolul Aida, a mai multor angajaţi din cadrul teatrului, printre care şi contacţi directi cu persoanele infectatate. Cum este posibil aşa ceva?”, se întreabă balerinii.

Ei îl acuză şi pe coregraful Horaţiu Cherecheş că a decis ca „în sala de balet, în vestiare sau pe holurile teatrului nu se poartă mască! Domnul Cherecheş susţine că masca se poartă doar afară, pe stradă”.

Mai mult, balerinii spun că li s-a cerut să se testeze pe banii lor, nu pe banii instituţiei. „Nu putem fi obligaţi să mergem la muncă atât timp cât avem două cazuri pozitive confirmate în cadrul teatrului. Sănătatea noastra, a tuturor angajaţilor din cadrul TNOB „Oleg Danovski“, şi a familiilor noastre este pusă în pericol de comportamentul vizibil ignorant al conducerii instituţiei”. 

Sesizarea balerinilor a ajuns şi pe masa Prefecturii Constanţa, a Direciei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, a Inspectoratului Teritorial de Muncă, a Ministerului Culturii şi a Poliţiei. 

Prefectura Constanţa a declarat pentru „Adevărul” că sesizarea a fost redirecţionată către DSP. Biroul de Presă al DSP Constanţa ne-a transmis că „se interesează” şi va reveni cu un răspuns referitor la acest caz. 

Citeşte şi: 

 A murit Viorel Tode, fostul şef al secţiei de Urologie din Spitalul Judeţean Constanţa

Peste 260 de elevi din judeţul Constanţa, confirmaţi cu COVID-19, în primele două săptămâni de şcoală

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite