Reclamaţii hilare ale turiştilor: „Sunteţi nişte criminali. Astăzi era să îmi moară copilul de şapte ani în nisipul vostru, acesta fiind prea afânat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extinderea plajelor cu fonduri europene nu i-a mulţumit pe toţi turiştii şi agenţii economici de pe litoral. Unii dintre ei s-au plâns de faptul că sunt nevoiţi să meargă mult până să ajungă la apă şi de faptul că nisipul este prea afânat şi astfel domnişoarele pe tocuri vor avea probleme.

Pe litoralul românesc continuă acţiunea de stopare a eroziunii costiere prin lărgirea sectoarelor de plajă greu afectate, proces început în 2015. Deşi atât turiştii cât şi operatorii de plajă au de câştigat din acest proces, au fost şi voci care s-au declarat împotrivă, fiind invocate motive de-a dreptul hilare. Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, a făcut publice mai multe reclamaţii hilare şi ciudate pe care instituţia pe care o conduce le-a primit de la turişti sau de la concesionarii sectoarelor de plajă în acest an. Un turist a reclamat faptul că nisipul este prea afânat: „Domnilor, sunteţi nişte criminali. Astăzi era să îmi moară copilul de şapte ani în nisipul vostru, acesta fiind prea afânat. S-a afundat până peste genunchi, noi chinuindu-ne pentru mult timp să îl scoatem de acolo. Vă rog să luaţi măsuri urgente pentru a preveni viitoarele incidente“, a transmis el administratorului plajelor.

 

Îngheţata care se topeşte de la beach bar la şezlong 

Altul a fost de părere că instituţia ar trebui să-l despăgubească cu banii daţi pe o îngheţată, care s-a topit pe drumul de la beach bar la şezlong: „Ar trebui să vă pun să plătiţi îngheţata copilului!! V-a trebuit vouă să măriţi plajele, nu înţeleg de ce! De la beach bar până la şezlong, i s-a topit băiatului îngheţata, a curs peste tot pe plajă, nici nu a mâncat-o. Ce dracului aţi gândit când aţi făcut o astfel de prostie?!?“, încearcă el să se dumirească.

Pe unii turiştii care şi-au petrecut concediul estival pe litoralul românesc îi deranjează şi scoicile, unele dintre ele fiind „prea ascuţite“: „Vreţi să ne omorâţi? Voi nu vă daţi seama ce faceţi cu plajele astea?! Cum vreţi voi să mergem 100 de metri până la Mare?! Şi voi nu vedeţi că scoicile astea, pe plaja nouă, te taie la tălpi, sunt prea ascuţite? Cine draq v-a pus să măriţi plajele?!?!“, reclamă un altul. 

„În Maiami nu vezi aşa ceva“

Nici operatorii de plajă nu s-au lăsat mai prejos şi s-au plâns de faptul că plaja a fost înălţată şi astfel doamnele sau domnişoarele care vin pe tocuri se vor confrunta cu mari probleme: „Aţi distrus aspectul comercial al plajei, în Maiami nu vezi aşa ceva“, reclamă el.

Un altul a dat vina pe administratorul plajei pentru faptul că el nu are clienţi. „Cum vreţi să vadă consumatorii noştri Marea, dacă voi înălţaţi plaja cu doi metri?!? Cum vor ajunge la malul mării, unele persoane vin pe tocuri“, se întreabă el. 

Supărarea operatorilor de plajă 

Un agent economic care a concesionat un sector de plajă şi care după începerea procesului de lărgire al plajei refuză să îşi ridice construcţia pentru lucrările de înnisipare, reclamă: „De atâţia ani, nimeni nu ne-a deranjat cu nimic. Veniţi voi acum să ne puneţi la cheltuieli, să plătim din buzunarul nostru! Pe mine m-a costat 150.000 de euro să fac construcţia. Ăsta nu e domeniu public“. Replica a venit la scurt timp de la Bogdan Bola: „Nu, asta nu v-a costat niciodată atâţia bani, însă chiar dacă ar fi aşa, plaja nu va fi niciodată «privată». Este domeniul public al statului şi o construcţie formată din patru pereţi de scânduri nu va costa niciodată atâţia bani“.

Bogdan Bola a precizat faptul că deşi au fost înştiinţaţi încă din luna august de faptul că sectoarele de plajă pe care ei le-au concesionat vor intra în procesul de lărgire, în această iarnă, unii dintre operatori s-au plâns de faptul că le intră nisip şi apă în construcţiile ridicate. „Chiar dacă acele construcţii au autorizaţii de construire, sunt prevăzute în PUZ şi au primit toate asigurările că şi le pot reamplasa pe vechile amplasamente, unii nu au înţeles să colaboreze cu statul român. Mai grav este că unii operatori nu înţeleg un lucru simplu: cu cât ne întârzie nouă lucrările, cu atât este mai mare riscul pentru ei ca la începutul sezonului estival viitor să ne găsească tot pe noi pe plajă şi nu pe turişti“, spune Bogdan Bola. Mai mult decât atât, adaugă el, mărirea plajelor nu se face pentru agenţii economici, nu are scop peisagistic, ci se urmăreşte stoparea eroziunii costiere, fenomen care face ca plajele noastre să se micşoreze de la an la an.

Citeşte şi:

Plajele din Mamaia şi Năvodari au fost monitorizate cu ajutorul unei drone. Care a fost scopul proiectului

Până în 2020 toate plajele vor fi mult mai întinse. Guvernul a aprobat continuarea proiectului de lărgire a suprafeţelor de nisip

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite