Plajele din Mamaia şi Năvodari au fost monitorizate cu ajutorul unei drone. Care a fost scopul proiectului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se vede plaja de la înălţime
Cum se vede plaja de la înălţime

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au efectuat un număr de 8 zboruri pentu a realiza măsuratori de fotogrametrie în zona de plajă din Mamaia şi Năvodari.

În activitatea de cartografiere a fost folosit un sistem de aeronavă fără pilot (dronă UAV -unmanned aerial vehicle), care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea – Litoral, utilizat pentru realizarea hărţilor planimetrice şi topografice pentru proiectul finalizat "Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord",  precum si pentru modele digitale ale terenului (DTM), modele digitale ale suprafeţei (DSM) şi ortofotoplanuri.

„Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar în primul rând pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât şi pentru susţinerea unor lucrări topografice şi cadastrale pe suprafeţe extinse. Astfel că suprafeţele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure printre altele: o suprafaţă de plajă destinată şezlongurilor de 70% şi o zonă de plajă pe nisip de 30% şi să asigure zona de intervenţie, fâşia cu lăţimea de 5 m de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenţie, întreţinere, igienizare şi ecologizare mecanizată de către utilajele A.B.A.D.L. 

Astfel, vom avea dovezi în ceea ce priveşte respectarea acestor prevederi şi vom veni în spijinul tuturor instituţiilor abilitate, vom oferi aceste fotografii şi Corpului de Control al Ministerului Turismului pentru a aplica măsurile şi sancţiunile corespunzătoare. 

Măsurătorile au început cu zona Mamaia – Năvodari, dar acestea vor fi efectuate pe întreg litoralul, de la Năvodari la Vama Veche. Astfel vom avea probe concludente despre cine şi cum eludează prevederile legii. Fotografia aeriană este un instrument util atât pentru insepctorii A.B.A.D.L.  care merg pe teren, dar este un sprijin pe care îl oferim tuturor instituţiilor abilitate, care vor să facă verificări în ceea ce priveşte respectarea măsurilor luate în această perioadă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19“, a declarat directorul  Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan BOLA.

Având în vedere ca acest sistem include receptor incorporat si receptioneaza corectii ROMPOS (sistem românesc de determinare a poziţiei prin care se asigură poziţionări precise în sistemul de referinţă şi coordonate europene) rezulta o marjă de eroare în măsurători de până la 2 cm, respectiv 5 cm în realizarea ortofotoplanurilor.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite