Până în 2020 toate plajele vor fi mult mai întinse. Guvernul a aprobat continuarea proiectului de lărgire a suprafeţelor de nisip

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plajă lărgită FOTO Sînziana Ionescu
Plajă lărgită FOTO Sînziana Ionescu

Guvernul a aprobat în ultima şedinţă continuarea proiectului de extindere a plajelor afectate de eroziune costieră. Până în 2020, aproape toate plajele de pe litoralul Mării Negre vor fi mult mai întinse.

Prima fază a proiectului, pentru care Guvernul a alocat deja peste un miliard de lei, vizează zonele Periboina şi Edighiol, Mamaia Nord şi Centru, Constanţa, Agigea şi Eforie Sud.

În prima etapă, proiectul prevede şi construirea unui dig pentru ca faleza cazinoului şi Cazinoul să fie protejate.

Finanţarea investiţiei se va realiza, pentru prima etapă, din Fondul de coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 5 „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor”, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse constituite legal.

Cea de-a doua etapă de extindere a plajelor cuprinde zonele Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn şi zona 2 Mai. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3.4 miliarde de lei. 

Din acest sezon estival, turiştii s-au bucurat de cinci sectoare de plajă extinse din Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord. 

De ce s-au erodat plajele

Porturile maritime şi în special platforma de la Petromidia au schimbat linia ţărmului Mării Negre, pentru a face loc digurilor şi construcţiilor tehnice. Iar acest lucru a dăunat ecosistemului marin. 

Procesul de eroziune al litoralului Mării Negre s-a accentuat în ultimele decenii, în urma construirii barajelor Porţile de Fier I şi II, de la Caraş-Severin şi Mehedinţi. Cantitatea de sedimente adusă de Dunăre în Marea Neagră s-a redus la jumătate dereglând astfel echilibrul costier. În consecinţă, a scăzut şi aportul de sediment de pe plajă.  

Plaja litoral nisip Marea Neagră Constanţa - cum arătau plajele înainte Sursa foto DADL

Înainte de reabilitare

Plaja litoral nisip Marea Neagră turişti Constanţa Foto Sînziana Ionescu

După reabilitare

Pe aceeaşi temă:

Noile plaje ale litoralului românesc vor fi publice. Turiştii vor putea să stea pe sectoarele de nisip fără să achite niciun leu

„Marea Neagră va avea altă culoare“, afirmă specialiştii care au lucrat la reabilitarea plajelor litoralului

FOTO Şantierul de pe plaja Mamaia: litoralul va fi lăţit cu până la 100 de metri

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite