Procesul Monicăi Macovei merge mai departe. Judecătorii au decis că fostul ministru al Justiției „trebuie reeducat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Macovei a depus contestație la sentința prin care Judecătoria Mangalia a condamnat-o la închisoare cu suspendare, la muncă în folosul comunității și la urmarea unui program de reintegrare socială, pentru vătămarea corporală din culpă a unui motociclist într-un accident rutier.

Monica Macovei sursa foto corina pastor
Monica Macovei sursa foto corina pastor

Ca urmare a contestației depuse atât de Monica Macovei, cât și de victima sa, motociclistul Ilie Constantin, dosarul ajunge la judecătorii de la Curtea de Apel Constanța.

Monica Macovei a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime, deoarece a cerut judecătorilor să se meargă pe procedura simplificată - cu alte cuvinte și-a însușit toate acuzațiile procurorilor, pe care, inițial, îi mințise spunând că motociclistul a intrat pe sensul său de mers.

În motivarea sentinței prin care au condamnat-o pe Macovei la 6 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 2 ani, la obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității și de a urma un program de reintegrare socială, judecătorii au arăta că vina pentru producerea accidentului de pe podul de la Mangalia îi aparține exclusiv fostei europarlamentare, fost ministru al Justiției.

„În ceea ce privește latura subiectivă, infracțiunea a fost săvârșită din culpă, deoarece inculpata nu a prevăzut rezultatul faptei ei, deși trebuia și putea să-l prevadă. Urmarea imediată o reprezintă leziunile suferite de partea vătămată. Legătura de cauzalitate dintre activitate inculpatei și urmarea imediată rezultă fără dubiu din concluziile raportului de constatare medico-legal al Serviciului Clinic de Medicină Legală Constanța, potrivit cărora prezintă leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu și de corpuri/planuri dure, ce pot data din 08.10.2022, posibil în condițiile unui eveniment de trafic rutier“, se arătă în motivarea judecătorilor.

Magistrații consideră că „viața victimei a fost pusă în primejdie prin traumatism complex membru inferior stâng, reprezentat de dilacerare musculară coapsă și gambă, cu fractură cu avulsie codil femural extern și hemoragie externă subsecvent, ce a necesitat, în condiții de urgent, intervenție medico-chirurgical multidisciplinară și tratament complex pentru susținerea funcțiilor vitale și necesită 110‑120 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații“.

Au reeducat-o pe Macovei

Judecătorii au decis că „prin conținutul său concret și prin atingerea gravă a valorilor sociale ocrotite de dispozițiile art. 196 alin. 2 și 3 Cod penal, fapta săvârșită de inculpată prezintă gradul de pericol social ce caracterizează infracțiunea pentru care a fost cercetată, în prezenta cauză“.

Instanța a hotărât că o pedeapsă orientată spre minimul pedepsei prevăzute de lege, respectiv de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 196 alin. 2 și 3 Cod penal, este suficient și de natură „a o reeduca pe inculpată și a o determina că, pe viitor, să se conformeze dispozițiilor legale în vederea asigurării siguranței rutiere, dar și pentru atingerea celorlalte scopuri ale sancțiunii penale“.

„Apreciind că scopul educativ și preventiv al pedepsei aplicate inculpatei poate fi atins și fără executarea acesteia, ținând seama de aceleași considerente avute în vedere la individualizarea pedepsei și constatând că sunt îndeplinite și celelalte condiții impuse de art. 91 alin. I Cod penal, instanța va face aplicarea dispozițiilor art. 91 Cod penal și va suspenda executarea pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de supraveghere pentru condamnat de 2 ani", arăta magistrații în sentință.

Acum, după ce ambele părți au depus contestații, apelul se va judeca la Curtea de Apel din Constanța.

La aflarea sentinței Judecătoriei Mangalia, victima, Ilie Constantin, pensionar MAI, s-a arătat revoltată. El a apreciat că 6 luni cu suspendare pentru faptul că l-a mutilat nu sunt suficiente drept compensație pentru suferințele prin care a trecut și încă mai trece.

Constantin a arătat că după accident Macovei se certa cu polițiștii, cerându-le bonul de la alcooltest ca să îl păstreze, era scandalizată că nu își putea lua mașina de la locul accidentului, până nu se făcea cercetarea la fața locului și nicio secundă nu a întrebat care e soarta bărbatului pe care l-a accidentat.

Pe latura civilă, Ilie Constantin cere daune în valoare de 500.000 de euro.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite