Preotul care a câștigat trofeul Crizantema de Aur: „Mi se cere să cânt piesa «Galbenă gutuie» și în mijlocul anului“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Florian Popa din Constanța, care cântă muzică sacră în cadrul Coralei Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, a emoționat juriul Festivalului „Crizantema de Aur“ cu romanțe, obținând marele trofeu.

Trofeul Festivalului „Crizantema de Aur”, câștigat de Florian Popa. FOTO Facebook

Florian Popa, 32 de ani, preot la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva,“ de la Cimitirul Central, din Constanța, a câștigat trofeul concursului „Crizantema de aur“, desfășurat în octombrie la Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. El a încântat și juriul, dar și publicul, cu două romanțe: „Vezi, rândunele se duc. De ce nu-mi vii“ și „Romanța rugăciunii“.

Cel care a impresionat juriul cu vocea sa mărturisește că nu a avut nevoie de o pregătire specială pentru concursul de romanțe. „Noi, cu Corala Armonia, a Arhiepiscopiei Tomisului, acoperim foarte multe genuri muzicale. Însă, a fost nevoie să iau lecții de la preotul Emanuel Pantazi la alegerea tonalităților, iar de la Răzvan Săraru de la Operă am primit câteva sfaturi de tehnică vocală. A durat mai mult pregătirea psihică, nu cea muzicală“, glumește preotul.

A participat la show-ul „Vocea României“

Florian Popa s-a înscris la concursul de interpretat romanțe de la Târgoviște după ce a fost încurajat de colegii de la Corala Armonia, considerat a fi cel mai bun cor bărbătesc din lume, obținând premii internaționale de-a lungul timpului, pe marile scene ale lumii. „Îmi doream să particip la «Crizantema de aur», dar aveam mari emoții. Nu speram să primesc vreun premiu, întrucât nu eram familiarizat cu romanța“, mărturisește el. Însă juriul, din care au făcut parte nume grele ale muzicii românești, printre care și Paula Seling și Fuego, au decis că el merită trofeul.

Singurul lucru care l-a întristat a fost acela că în timpul concursului nu le-a avut alături pe cele două fiice ale sale, de șapte, respectiv trei ani. „Eu cred că îmi moștenesc talentul, că nu le mai tace gura toată ziua, dar să vedem cum evoluează în câțiva ani“, spune preotul.

Consideră că premiul câștigat de el este al întregii Biserici. „Acest trofeu mă obligă să încerc să mă perfecționez în fiecare zi și să induc și altora dragostea față de muzică, dar mai ales față de romanță“, promite cel care a obținut trofeul „Crizantema de Aur“.

Florian Popa nu este pentru prima dată pe scenă. În anul 2018, a participat și la show-ul „Vocea României“, reușind să intre în echipa Andrei, dar pe parcurs a fost eliminat.

Născut la Sulina

Preotul din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului s-a născut în Sulina, orașul din Delta Dunării unde soarele răsare prima dată întrucât este cel mai estic punct al României. Copil fiind, a crescut pe ritmurile de chitară ale tatălui său, Constantin, care a făcut parte din formația „Anilus“ (invers citit „Sulina“), dar pe muzica refrenelor cântat de Aurica, mama sa, care în decursul timpului a participat la nenumărate concursuri de muzică ușoară.

Liceul l-a făcut la Tulcea, apoi a urmat cursurile facultății la Constanța, urmându-și chemarea de a deveni preot. În paralel, a studiat canto atât la Facultatea de Arte, cât și la cea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța.

„În biserică, noi cântăm rugăciunea“

De trei ani este preot, slujind la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Constanța de câteva luni. Întrebat ce ajunge mai repede la sufletul omului: rugăciunea sau cântecul, el a spus că „se îmbină rugăciunea cu cântecul, pentru că noi, în biserică, cântăm rugăciunea și prin muzică ajungem la sufletul omului“, spune Florian Popa.

Nu a fost nevoit să aleagă între harul preoției și pasiunea pentru muzică, întrucât în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului funcționa de mai mulți ani corul bărbătesc „Corala Armonia“, unde s-a înscris și el din anul 2012.

De la muzică folk la piese sacre

Repertorul său este vast, putând interpreta și muzică folk, și romanțe, dar și muzică sacră. Nu de puține ori, prietenii, cunoscuții sau restul credincioșilor îi cer să le cânte piese în afara Bisericii. De departe, cea mai emoționantă melodie este „Galbenă gutuie“. „Mi se cere să cânt piesa «Galbenă gutuie» și în mijlocul anului, deși piesa este un colind“, mărturisește el. Atunci când s-a întâlnit cu Nica Zaharia, membră a Cenaclului Flacăra, autoarea melodiei, i-a spus că interpretarea lui este una dintre cele mai frumoase, fapt care l-a emoționat foarte mult. 

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite