Ponta, la şedinţa de conducere a PSD de la Mamaia: „Descentralizarea, prioritară. Formăm regiuni înainte de revizuirea Constituţiei în 2014. Să scăpăm ţara de Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, liderul PSD FOTO gov.ro
Victor Ponta, liderul PSD FOTO gov.ro

Partidul Social Democrat îşi derulează reuniunea de vară la Mamaia, unde au loc vineri, 30 august, Consiliul Executiv Naţional şi adunarea Grupurilor Parlamentare.

La deschiderea lucrărilor Consiliului Executiv Naţional PSD, care se desfăşoară la Mamaia, liderul PSD Victor Ponta a declarat că este necesară modificarea Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare.

Schimbarea trebuie făcută prin revizuirea Legii fundamentale, în sensul formării regiunilor înainte de a primi statutul constituţional. Modificarea va fi făcută din această toamnă.

„Am discutat şi ieri în cadrul unui BPN informal, doar cu vicepreşedinţii. Regionalizarea şi descentralizare sunt esenţiale pentru modernizarea României. Din această toamnă trebuie să mergem mai departe prin modificarea Legii 315/1998, cea cu regiunile de dezvoltare, în a forma practic regiunile chiar înainte de a primi statutul constituţional“, a declarat Victor Ponta.

România va avea 10 regiuni, pentru a împăca toate conflictele izbucnite între liderii locali PSD. Braşovul şi Sibiul vor fi fiecare reşedinţă de regiune (Centru-Est şi Centru-Vest), iar mult-discutata regiune nr. 9 Dobrogea va fi formată din judeţele Constanţa şi Tulcea. 

Alte 10 proiecte majore naţionale vor fi demarate de Guvern în această toamnă, în domeniul infrastucturii rutiere sau al agriculturii. „În 2014 trebuie să facem toate eforturile pentru a aloca mai multe resurse şi a merge mai mult pe continuarea proiectelor aleşilor noştri locali. I-am prevenit că 2013 va fi un an greu, pentru că e anul în care trebuie să plătim cât mai mult din ce ne-au lăsat ceilalţi de plătit“, a spus Ponta.

Dar cel mai important proiect din această toamnă este pentru Guvernul Ponta declanşarea descentralizării.

„Poate cel mai important proiect din această toamnă - politic, guvernamental, parlamentar - îl constituie declanşarea efectivă a procesului de descentralizare şi de pregătire a regiunilor. S-a dovedit că orice centralizare excesivă la Bucureşti îngreunează lucrurile. Cu cât lăsăm mai mult la regiune, judeţ, oraş, atribuţii şi resurse, cu atât lucrurile merg mai bine“, a precizat premierul.

La anul, oricând la referendum pentru Constituţie

În 2014, românii vor merge la referendum pentru modificarea Constituţiei, iar acest lucru se poate întâmpla oricând.

„Din punctul meu de vedere, modul în care s-au finalizat lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei reprezintă într-adevăr o reformă de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contituţional. În această toamnă o să primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Veneţia, de la partenerii internaţionali, în aşa fel încât anul viitor, în orice moment, putem să mergem la referendum pentru modificarea Constituţiei“, a afirmat premierul Victor Ponta.

Obiectiv: 35% la alegerile europarlamentare

Obiectivul PSD pentru alegerile europarlamentare este obţinerea unui procent de 35% din voturile electoratului.

Obiectivul este să fim primul partid din ţară şi de a avea peste 35% din voturi. Mă uit cu plăcere la sondaje care ne dau mai mult de 35%, dar sunt realist şi zic să ne fixăm 35% , un scor pe care nu l-a luat PSD niciodată la europarlamentare. Nu e mic deloc şi nu e uşor deloc. Mai bine să avem apoi bonus şi să fie loc de felicitări“, a spus Ponta.

PSD candidează separat de alte partide la Europarlamentare, deoarece fiecare face parte din grupuri europene diferite.

„Important este ca PSD să fie în grupul socialist între primele 3-4 partide din Europa ca numărul de europarlamentari. Asta ne va da un cuvânt de spus la momentul în care se formează Comisia Europeană. Trebuie să arătăm că PSD s-a întors în poziţia de partid puternic, cu un electorat stabil, pentru a şti cum stăm pentru 2016“, a precizat Ponta.

Marele scop al USL: înlăturarea lui Băsescu

Dar scopul principal al USL este altul: acela de a scăpa ţara de regimul Băsescu până în 2014. Iar premierul Victor Ponta, lider USL, a amintit acest lucru.

„Din punct de vedere politic, avem acelaşi necaz pe care l-am avut în ultimii 9 ani. Oricine vrea să muncească în România, apare domnul Băsescu şi îi dă în cap sau îi face un dosar penal sau îl înjură pe la televizor.

Cred că am rezistat bine până acum şi o să rezistăm şi mai bine de acum încolo. Cred că am făcut paşi importanţi, dar maii sunt de făcut. Ca orice regim anti naţional, care a distrus România, nu e chiar aşa uşor cum credeam. Nu a fost suficient un vot, e vorba de o acţiune pe termen lung. Însă sunt absolut convins că vom reuşi“, a menţionat Ponta.

Programul acţiunilor PSD din perioada 30 - 31 august:

Vineri, 30 august

Ora 10 - Comitetul Executiv Naţional (Sala de conferinţe a hotelului Malibu, Mamaia)

Ora 15 - Reuniunea Grupurilor Parlamentare ale PSD (Pavilionul Expoziţional)

Ora 19 - Reuniunea OFSD (Pavilionul Expoziţional)

Sâmbătă, 31 august

Ora 10 - Reuniunea Grupurilor Parlamentare ale USL (Pavilionul Expoziţional)

Ora 13 - Inaugurare cartier de locuinţe în Constanţa

Ora 17 - Reuniunea tinerilor USL participanţi la taberele de vară (Sala Sporturilor din Constanţa)

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite