Patriarhia Română îl contrazice pe ÎPS Teodosie: „Rugăciunea nu are graniţe confesionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinodul BOR - foto Arhivă
Sinodul BOR - foto Arhivă

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române îl contrazice pe ÎPS Teodosie care declarase că e „un mare păcat” ca un ortodox să meargă într-o biserică catolică.

Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, a declarat că „rugăciunea nu are graniţe confesionale şi nici de altă natură...Vechile ale diferenţelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalţă deasupra lor”, susţine Vasile Bănescu, citat de Mediafax.

Mai mult, Vasile Bănescu spune că rugăciunea făcută într-un alt spaţiu decât al bisericii tale „nu ne afectează automat identitatea credinţei. Importantă este buna situare în propria tradiţie religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaştem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru şi civilitate inclusiv în relaţia cu alteritatea religioasă. Abia absenţa acestei bune situări în credinţă, care conduce la ratarea relaţiei mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinţei şi a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa şi sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a spus Vasile Bănescu citat de Mediafax.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat într-o emisiune la Radio Dobrogea că este „mare păcat” să mergi la o biserică catolică. Acesta a fost răspunsul ierarhului la o întrebare adresată de o femeie care locuieşte îm maria Britanie şi care spunea că în zonă nu are nicio biserică ortodoxă română.

Arhiepiscopia Romano - Catolică a reacţionat imediat la declaraţia lui Teodosie, purtătorul de cuvânt scriind pe Facebook că: „Ne surprinde în mod neplăcut declaraţia ÎPS Teodosie de la Constanţa, că ar fi păcat pentru un ortodox să intre şi să se roage într-o biserică catolică, cunoscută fiind situaţia specială din Occident.

Peste tot în Europa, Biserica Catolică a întins o mână de ajutor Bisericilor Ortodoxe şi îndeosebi Bisericii Ortodoxe Române, oferindu-le spaţii necesare celebrărilor, în bisericile catolice.

Cu ocazia vizitei Papei Francisc în România de anul trecut, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recunoscut acest fapt şi şi-a manifestat recunoştinţa“.

Citeşte şi:

Preotul Eugen Tănăsescu: Nu putem să ne rugăm împreună cu catolicii deoarece credem şi avem identităţi diferite

Reacţia Arhiepiscopiei Romano-Catolice după ce ÎPS Teodosie a spus că „este păcat să te rogi la o biserică catolică“

ÎPS Teodosie, declaraţie controversată: „E mare păcat să mergi la o biserică catolică“ VIDEO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite