Patriarhia, despre biserica de pe trotuar de la Constanţa: „Orice edificiu sacru trebuie înălţat într-un spaţiu adecvat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Arhiepiscopia Tomisului
Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Patriarhia Română se delimitează de Arhiepiscopia Tomisului în scandalul bisericii de pe trotuar de la Constanţa. Primăria vrea s-o demoleze, cu decizie de la instanţă, iar IPS Teodosie se împotriveşte, deşi containerul nu are autorizaţie de amplasare pe spaţiul public.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis un punct de vedere cu privire la conflictul apărut între autorităţile locale din Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului pe tema construirii unei biserici într-un spaţiu public total inadecvat. 

Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere - spune vocea Patriarhiei Române. 

„Există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici“, argumentează Bănescu.

„Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei.

Ca orice edificiu ridicat în spaţiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităţilor locale abilitate.

Mai ales în tumultuosul spaţiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de linişte, de frumuseţe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spaţiu al reculegerii, slujirii şi întâlnirii în linişte cu Dumnezeu, nu contrariul acestora. 

Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creştin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de maşinile şi maşinăriile epocii moderne.

Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă şi curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic şi rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenţie străină de toate acestea.“, mai spune Vasile Bănescu.

El aminteşte însă că demolarea unei biserici tulbură încă sufletele unei naţiuni marcate de distrugerea bisericilor sub comunism.

„Evident că demolarea unei biserici, fie ea şi lipsită de necesarele calităţi menţionate mai sus, este un act tulburător şi neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism.

Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu şi pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuţie, soluţia mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaş de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia“, a transmis Vasile Bănescu, de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române. 

Vasile Bănescu

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române Sursa basilica.ro

Vă mai recomandăm: 

IPS Teodosie slujeşte la biserica ilegală de pe trotuar, care trebuie demolată VIDEO 

Scrisoarea lui IPS Teodosie către primarul Constanţei, Vergil Chiţac: „Cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii: demolarea unei biserici“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite