Nouă poduri din Dobrogea vor fi reabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţial vor intra în reparaţii podurile de la Agigea şi Giurgeni, pentru care au fost date ordinele de începere a lucrărilor. În Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea Guvernului privind aprobarea investiţiilor. Pentru proiect vor fi alocate 667 de milioane de euro printr-o eşalonare pe 5 ani.

Investiţia va fi finalizată în 60 de luni. Primele pe lista autorităţilor sunt podurile de la Agigea şi Giurgeni, după ce la Cernavodă lucrările au început la 10 ianuarie.

„Este o lucrare complexă"

„La podul mixt de pe DN22C la km 1+978 de la Cernavodă lucrările au început din ziua în care podul a fost închis circulaţiei, iar constructorul se află în grafic. Se înlocuieşte suprastructura şi se consolidează pilele", a declarat directorul adjunct Intreţinere-Infrastructură din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa.

Mai citeşte şi: Podul de la ecluza Cernavodă, închis pentru reparaţii

Podul de la Cernavodă reabilitat cu bani europeni

Vor intra în reparaţii podul peste Dunăre de la Giurgeni de pe DN2A, podul şi viaductele peste canalul navigabil Cernavodă DN 22C km 1+978, podul de pe DN 39 Agigea, podul de pe DN 22C de la Ovidiu, podul de pe DN 2A la Basarabi, podul DN22C Poarta Albă, podul combinat de la Cernavodă rutier A2 suprastructură cu CF linia Bucureşti - Constanţa, podul combinat de la Borcea rutier A2 suprastructură cu CF linia Bucureşti - Constanţa, podul de pe DN 39 Mangalia.

Podul de la Giurgeni urmează să fie reabilitat

image

Pentru podul de la Giurgeni a fost dat ordinul de începere a lucrărilor încă de săptămâna trecută. Constructorul, Bilfinger Berger, trebuie să prezinte graficul pentru lucrări şi să îşi amenajeze şantierul. Luni însă, nu era amenajat niciun şantier pe podul de peste Dunăre. Aceeaşi firmă va reabilita şi podul de la Agigea.

Sume alocate

„Primele lucrări nu sunt la vedere, respectiv partea de vopsitorie sau de apărare a malurilor. Podurile de la Agigea şi Giurgeni au câte două benzi pe sens, aşa încât vom încerca să nu fie afectat traficul. Dacă va fi nevoie se va lucra şi noaptea", a mai declarat Gabriela Tudor.

Pentru podul de la Agigea costul lucrărilor se ridică la 4.720.606 euro, pentru Cernavodă - 11.766.208 euro, iar pentru Giurgeni - 11.077.465 euro. Pentru celelalte şase poduri strategice din Dobrogea, proiectul este la stadiu de aprobare a indicatorilor economici şi de începere a precalificării pentru ofertanţi.

Termenul limită pentru depunere a ofertelor este luna aprilie. Finanţarea obiectivelor de investiţii se face din împrumutul acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la bugetul de stat.

Pentru această etapă vor fi alocaţi 667.035.000 de lei, inclusiv TVA, investiţia fiind eşalonată pe cinci ani.

Drumuri cu prioritate

În afară de poduri, reprezentanţii DRDP Constanţa spun că şi drumurile naţionale sunt prioritare. În cursul acestui an vor începe procedurile pentru obţinerea de finanţare pentru realizarea drumurilor Constanţa - Tulcea, Constanţa - Medgidia şi Constanţa - Hârşova. Chiar dacă se lucrează la podul de la Cernavodă, drumul care duce spre acest oraş este, de asemenea, prioritar pentru reabilitare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite