Notari din Constanţa, trimişi în judecată de DNA pentru escrocherie cu terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi notari din Constanţa sunt trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, împreună cu alte două persoane cărora le-au facilitat obţinerea de terenuri pe litoral care valorau zeci de milioane de euro. Complicii sunt arestaţi preventiv.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Răzvan Ştefanco, Silviea Gheorghe, Maria Done şi Doina Gheorghe.

Faptele inculpaţilor

Răzvan Ştefanco, în stare de arest preventiv - în sarcina sa au fost reţinute următoarele infracţiuni: tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, trei infracţiuni de fals în declaraţii (trei fapte), fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, în formă continuată (trei acte materiale), participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, uz de fals,.

Silviea Gheorghe, în stare de arest preventive - în sarcina sa au fost reţinute următoarele infracţiuni: tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi mărturie mincinoasă.  

Maria Done şi Doina Gheorghe, ambele în calitate de notar public - în sarcina lor s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul anului 2008, Răzvan Ştefanco a formulat la Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Constanţa trei cereri prin care a solicitat emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, în mod mincinos, că este strănepotul a două persoane, decedate, care au fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa.

Având în vedere că aceste extrase au fost eliberate pe numele tatălui său şi pentru a putea face personal demersuri pentru a obţine acele terenuri, la data de 10 august 2009, Răzvan Ştefanco a falsificat o procură specială, aparent autentificată la un notariat public, în baza căreia a obţinut dreptul de a-l reprezenta pe tatăl său.

Pentru a obţine înscrisuri din care să rezulte, în mod eronat, că există o legătură de rudenie cu proprietarii terenurilor şi că implicit îi poate moşteni, pe baza unor înscrisuri false (certificate de deces şi procură specială), Răzvan Ştefanco a obţinut două certificate de moştenitor emise în fals, în numele tatălui său, de notarul public Maria Done, care a fost în eroare cu privire la informaţiile declarate de inculpat. În cadrul acestei proceduri succesorale, Silviea Gheorghe a dat declaraţii mincinoase în faţa notarului public, pentru a-l susţine pe Răzvan Ştefanco.

Având la dispoziţie aceste înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Răzvan Ştefanco a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri susţinând, în mod mincinos, că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri.

În plus, la data de 26 august 2011, Răzvan Ştefanco a cedat Silviei Gheorghe jumătate din pretinsele sale drepturi succesorale şi, pe cale de consecinţă, inculpata a solicitat introducerea sa ca reclamant în procesele de revendicare.

Unul dintre cele trei procese de revendicare a fost soluţionat definitiv şi irevocabil prin respingerea cererii lui Răzvan Ştefanco, celelalte două fiind în continuare pe rolul instanţelor.

În cursul anilor 2009 şi 2011, inculpatele Maria Done şi Doina Gheorghe, ambele în calitate de notar public, au întocmit în fals şi au autentificat mai multe înscrisuri (procuri speciale, acte de cesiune) în care au consemnat, în mod eronat, că tatăl lui Ştefanco Răzvan l-ar fi împuternicit pe acesta să îl reprezinte în toate demersurile pentru revendicarea terenurilor. De altfel, aceste înscrisuri au fost folosite de Răzvan Ştefanco în împrejurările descrise mai sus.

Prin prezentul rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a învinuitului Romică Ştefanco, tatăl lui Răzvan Ştefanco, întrucât, din actele de urmărire penală efectuate în cauză, s-a stabilit că acesta nu a avut nicio contribuţie în încercarea fiului său de a obţine, în mod fraudulos, terenurile respective.

Terenurile revendicate de inculpaţii Răzvan Ştefanco şi Silviea Gheorghe au fost evaluate la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice.

Consiliile Locale ale localităţilor Mangalia, Eforie şi Agigea, prin Primar, au comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză împotriva inculpaţilor.

La data de 16 februarie 2013, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 zile a inculpaţilor Răzvan Ştefanco şi Silviea Gheorghe.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanţa.

„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, arată procurorii DNA.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite