Nicuşor Constantinescu, despre tragedia SMURD: „Dacă nu se dădeau jos flotoarele, trăiau toţi“

0
0
Nicuşor Constantinescu FOTO Mediafax

Întregul sistem naţional de urgenţă are probleme şi nu se rezolvă problema dacă este demis şeful de la ISU, a spus Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Cnstanţa, referindu-se la tragedia care s-a petrecut pe 15 decembrie pe lacul Siutghiol.

El mai spune că este exclusă o defecţiune tehnică. „Dacă nu se dădeau jos flotoarele trăiau toţi“, a spus Constantinescu. Elicopterul, achiziţionat de CJC cu fonduri europene, a fost preluat de sistemul SMURD. 

„Şi Căpitănia are ambarcaţiuni. Şi privaţii şi cetăţenii au bărci, care pot să intervină în cadrul unei catastrofe. Există în Delta Dunării câţiva salvatori privaţi, dar ei nu pot interveni dacă nu sunt băgaţi în sistemul 112.

Întregul sistem naţional de urgenţă are probleme şi nu se rezolvă problema dacă este demis şeful de la ISU“, a adăugat Constantinescu.

Echipajul SMURD format din pilotul Petru Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton au murit luni, 15 decembrie, la Constanţa.

Pilotul Petre Cătuneanu (47 ani) este din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA.

Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani) este din Mioveni - Argeş, fiind desemnat recent cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil.

Medicul Laura Vizireanu (39 ani) a fost căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, fost şef al IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, care a serbat recent împlinirea a 9 ani.

Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani) îşi pierduse anul trecut soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 12 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de logodnicul ei Cristian Ciortan, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi. În elicopterul morţii, ea comunica prin SMS, cu iubitul aflat la sol, despre sarcina ei.

Cei patru salvatori efectuaseră o misiune medicală la Tulcea, de unde preluaseră o pacientă în vârstă de 79 ani, care simţea înţepături în zona inimii. Bătrâna fusese adusă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aparatul de zbor plecase apoi să alimenteze cu combustibil la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Deasupra lacului Siutghiol din Mamaia, elicopterul s-a prăbuşit inexplicabil. S-a rupt în două la impactul cu apa, iar coada elicopterului a rămas la suprafaţă.
 

image

Ultima decolare a elicopterului SMURD. Fotografie făcută la ora 16.06 Sursă foto Alexandra Cojocaru

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Imaginile care arată sosirea primului echipaj de salvare la locul tragediei de pe lacul Siutghiol

VIDEO Drona care a survolat lacul Siutghiol imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD, dispărută fără urmă

Ultima fotografie cu elicopterul SMURD înainte de prăbuşire. Aparatul de zbor a fost imortalizat la decolarea de la ora 16.06

VIDEO EXCLUSIV Gheorghiţă, barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă. Pompierii nu aveau nimic la ei“

FOTO VIDEO Doar ei au remuşcări? Tristeţea localnicilor ajunşi la elicopterul prăbuşit î

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri