Nava-┼čcoal─â Mircea, desemnat─â ambasador al Rom├óniei sustenabile. Aventura de peste opt decenii a bricului

0
0
Nava scoala Mircea
Nava-┼čcoal─â Mircea FOTO Asocia┼úia de Dezoltare Durabil─â

Nava-┼čcoal─â Mircea, la bordul c─âreia studen┼úii ├«nva┼ú─â s─â navigheze, a fost numit─â ÔÇ×Ambasador al Rom├óniei sustenabileÔÇť ├«n cadrul unei manifest─âri care a avut loc la 31 mai 2022 ├«n Portul Militar Constan┼úa.

├Äncep├ónd de ast─âzi, 31 mai 2022, Nava ┼×coal─â MIRCEA ├«┼či completeaz─â voca┼úia de diploma┼úie naval─â cu cea de ambasador al Rom├óniei sustenabile, titlu ce i-a fost acordat de Guvernul Rom├óniei, prin intermediul coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabil─â, L├íszl├│ Borb├ęly.┬á

Ceremonia a avut loc la bordul navei, ├«n portul Constan┼úa, ├«n prezen┼úa ministru al Ap─âr─ârii Na┼úionale - Vasile D├«ncu, a ┼×eful Statului Major al Ap─âr─ârii ÔÇô General Daniel Petrescu, a ┼×efului Statului Major al For┼úelor Navale ÔÇô Contraamiral Mihai Panait, a oficialit─â┼úilor din Constan┼úa, precum ┼či a reprezentan┼úilor Asocia┼úiei Ivan Patzaichin ÔÇô Mila 23, Ivona Potzaichin-Rusu ┼či Teodor Frolu.

Au fost, de asemenea, prezen┼úi cade┼úi ┼či elevi ai ┼×colii Militare de Mai┼čtri Militari a For┼úelor Navale, care ├«n 2022 ┼či-au f─âcut instruc┼úia pe nav─â ÔÇô a┼ča cum au f─âcut toate genera┼úiile de navigatori militari rom├óni care i-au precedat ├«n ultimele 8 decenii.┬á

ÔÇ×Am fost extrem de onorat s─â acord ast─âzi Navei ┼×coal─â MIRCEA titlul de Ambasador al Rom├óniei sustenabile. Un eveniment unic pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabil─â, organizat ├«mpreun─â cu partenerii no┼čtri de la Asocia┼úia Mila 23 ┼či For┼úele Navale Rom├óne. O ceremonie care celebreaz─â Bricul Mircea, sufletul ora┼čului Constan┼úa, un autentic ambasador al Rom├óniei, al competen┼úelor ┼či valorilor sale, dar ┼či un exemplu de sustenabilitate prin utilizarea eficient─â a resurselor limitate. Comunitatea acestei nave ilustreaz─â viziunea Rom├óniei Durabile, iar noi, de ast─âzi,┬á form─âm o echip─â pentru a o promova,ÔÇŁ a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabil─â, L├íszl├│ Borb├ęly.

Ivona Patzaichin-Rusu, pre┼čedintele Asocia┼úiei Ivan Patzaichin ÔÇô Mila 23 a ad─âugat: ÔÇ×Nava ┼×coal─â Mircea are de ast─âzi o sarcin─â ├«n plus: aceea de a confirma lumii ├«ntregi c─â Rom├ónia este o ┼úar─â responsabil─â, care are grij─â de viitorul apelor, al oceanelor ┼či m─ârilor. Tat─âl meu a fost mereu preocupat de natur─â, de s─ân─âtatea apelor ┼či, la fel ca Nava Mircea, a contribuit la formarea de caractere puternice ┼či la promovarea Rom├óniei. V─â doresc succes ├«n aceast─â nou─â misiune!ÔÇŁ

Mircea T├órhoac─â, comandantul navei: ÔÇ×Mul┼úumesc ├«n numele echipajului pentru acordarea acestui titlu care ne onoreaz─â!ÔÇŁ

Datorit─â siluetei sale elegante ┼či romantice, ÔÇ×Bricul MirceaÔÇŁ este primit cu entuziasm peste tot unde acosteaz─â, reprezent├ónd un autentic ambasador al Rom├óniei, al competen┼úelor ┼či valorilor sale. ├Än tururile de vizitare care se organizeaz─â la bord, echipajul spune publicului povestea navei ┼či prezint─â performan┼úele acesteia.┬á

├Äncep├ónd de ast─âzi, aceste tururi vor include ┼či informa┼úii privind regulile de la bord care permit asigurarea unor c─âl─âtorii sustenabile. Regulile aplicate de echipaj pot reprezenta modele pentru vizitatori, care astfel vor ├«n┼úelege mai bine principiile dezvolt─ârii durabile. Metafora unei ambarca┼úiuni aflate ├«n misiune pe ocean, cu o magazie limitat─â de provizii la bord, explic─â foarte elocvent nevoia de responsabilitate ├«n cheltuirea resurselor finite ale planetei.

├Än cel mai recent mar┼č de instruc┼úie, din care nava s-a ├«ntors pe 16 mai, comandantul acesteia, comandor Mircea T├órhoac─â, a ├«nceput demersurile pentru a realiza un audit de sustenabilitate a activit─â┼úii la bord. Ca urmare, nava a fost pre-acreditat─â ÔÇ×ZERO WASTE AT SEAÔÇŁ de c─âtre organiza┼úia Zero Waste Europe, ┼či activitatea sa urmeaz─â a fi monitorizat─â din punct de vedere al impactului asupra mediului. Pe baza acestui audit, realizat sub ├«ndrumarea Zero Waste Rom├ónia, echipajul va identifica ce m─âsuri trebuie s─â ia, astfel ├«nc├ót s─â se ├«nscrie pe traseul de ob┼úinere a certific─ârii ÔÇťZero Waste at SeaÔÇŁ. Practic, nava va deveni prima ambarca┼úiune de o asemenea anvergur─â care s─â devin─â sustenabil─â ├«n condi┼úii de naviga┼úie.

Ini┼úiativa ├«nscrierii Navei ┼×coal─â Mircea ├«n acest program de responsabilizare a personalului de la bord ┼či de educare a publicului care o viziteaz─â apar┼úine Departamentului pentru Dezvoltare Durabil─â ┼či Asocia┼úiei Ivan Patzaichin ÔÇô Mila 23, care vor conlucra cu For┼úele Navale, Zero Waste Rom├ónia ┼či Asocia┼úia pentru Dezvoltare Durabil─â Constan┼úa pentru atingerea standardelor de sustenabilitate pe nav─â, transmiterea mesajului ÔÇ×Rom├ónia ├«┼či asum─â pe deplin principiile sustenabilit─â┼úiiÔÇŁ prin instrumente de diploma┼úie naval─â ┼či promovarea c─âtre vizitatori a unor concepte de dezvoltare durabil─â u┼čor de ├«n┼úeles ┼či de aplicat.

Pavilionul de ambasador al Rom├óniei sustenabile pentru Nava-┼čcoal─â ÔÇťMirceaÔÇŁ a fost conceput de artistul interna┼úional Mircea Cantor, c├ó┼čtig─âtor al prestigiosului premiu Marcel Duchamp ┼či un colaborator apropiat al Asocia┼úiei Ivan Patzaichin - Mila 23.

Nava - ┼čcoal─â Mircea este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, av├ónd o ├«n─âl┼úime de 44 de metri, cu 23 de vele ce ├«nsumeaz─â o suprafa┼ú─â total─â de 1.750 metri p─âtra┼úi. Aceast─â nav─â a fost construit─â ├«n perioada 1938-1939 la ┼×antierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania. Din seria s─â mai fac parte navele "Eagle" - SUA, "Gorch Fock I" - Germania, "Gorch Fock ├ÄI" - Germania ┼či "Sagres" - Portugalia.

Certificatul de na┼čtere al noii nave-┼čcoal─â a fost semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acela┼či an, a fost lansat─â la ap─â ┼či botezat─â cu numele MIRCEA, alegere justificat─â de bogat─â tradi┼úie ┼či renumele predecesorului sau.

La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridic─ârii pavilionului na┼úional, iar pe data de 17 mai 1939, Mircea, o nava cu caracteristici superioare, ce asigura condi┼úii de naviga┼úie ┼či via┼ú─â la bord mult ├«mbun─ât─â┼úite, a intrat ├«n serviciul Marinei Militare.

Bricul Mircea foto
Bricul Mircea ├«mpline┼čte 83 de ani de c├ónd se afl─â ├«n dotarea For┼úelor Navale Rom├óne

FOTO FORŢELE NAVALE

Primul bric Mircea pe care studen┼úii ┼či-au f─âcut practica a fost o corabie de tip goelet─â, construit─â ├«n 1882 la ┼čantierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra.┬á Corabia, construit─â aproape ├«n ├«ntregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, dou─â catarge ┼či 14 vele. La bordul ei ┼či-au f─âcut ucenicia numeroase genera┼úii de marinari. Predarea ┼čtafetei c─âtre nava-┼čcoal─â Mircea s-a f─âcut ├«n anul 1939.

Nava-┼čcoal─â ÔÇ×MirceaÔÇť a fost confiscat─â de sovietici la ├«nceputul lunii septembrie 1944, al─âturi de alte nave rom├óne┼čti care au fost ├«ncadrate ├«n flota proprie din Marea Neagr─â. ├Än urma repetatelor interven┼úii ale autorit─â┼úilor rom├óne, guvernul URSS a decis ca bricul s─â fie retrocedat ┼ú─ârii noastre. La 27 mai 1946, s-a desf─â┼čurat, ├«n portul Constan┼úa, festivitatea de preluare a navei-┼čcoal─â ÔÇ×MirceaÔÇť, la care au fost prezen┼úi Regele Mihai, Petru Groza, Gheorghe T─ât─ârescu ┼či Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din p─âcate, nava era o ruin─â.┬á┬á

├Än cele opt decenii de existen┼ú─â, nava-┼čcoal─â Mircea a fost ├«n peste 45 de mar┼čuri de practic─â ├«n Marea Neagr─â, Marea Mediteran─â ┼či Oceanul Atlantic. Cele trei traversade, din anii 1976, 2004 ┼či 2009, au reprezentat cele mai lungi ┼či complexe misiuni din cariera sa. Datorit─â bunei preg─âtiri a comandan┼úilor, dar ┼či a echipajului, nava Mircea a trecut cu bine de toate obstacolele de pe traseu ┼či s-a ├«ntors ├«ntotdeauna cu bine acas─â.

V─â mai recomand─âm:

Amintirile contraamiralului Mircea Caragea de la primul mar┼č al bricului Mircea: ÔÇ×Era s─â m├ónc─âm b─âtaie de la fasci┼čtiÔÇť

Celebrul bric Mircea are patru nave surori. În ce ţări se află superbele veliere

Cum a reu┼čit s─â ├«ntocmeasc─â Alexandru C─âtuneanu prima hart─â a litoralului: ÔÇ×Mergeau ├«n bra┼úe cu instrumentele fragile, hurduc─âi┼úi de vreo c─âru┼ú─âÔÇťUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite