Musulmanii au o nouă geamie în Dobrogea. Muftiul Murat Iusuf și un înalt oficial din Palestina, la inaugurare

0
Publicat:

O nouă geamie construită pentru credincioșii musulmani a fost inaugurată în Dobrogea, din localitatea Ciocârlia de Jos, județul Constanța. La eveniment a participat un înalt oficial al Palestinei.

Inaugurarea geamiei din Ciocârlia de Jos FOTO: CJ Constanța
Inaugurarea geamiei din Ciocârlia de Jos FOTO: CJ Constanța

Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România, alături de alți invitați, a inaugurat o nouă geamie construită pentru credincioșii din localitatea Ciocârlia de Jos, județul Constanța.

Luni, 12 septembrie, conducerea Muftiatului Cultului Musulman din România, împreună cu enoriașii din satul Ciocârlia de Jos, au inaugurat geamia din localitate, construită cu sprijinul omului de afaceri Mohammed Ayash.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții autorităților centrale, locale și ambasadorii statelor islamice acreditate la București.

Invitatul special al credincioșilor musulmani a fost consilierul președintelui Autorității Palestiniene E.S. Dr. Mahmoud Sidqi Al-Habbash, care a transmis salutul său membrilor comunității musulmane din România, evidențiind relațiile de prietenie dintre state.

Alături de aceștia a participat și președintele Consilului Județean Constanța Mihai Lupu, care a punctat relația foarte bună cu comunitatea musulmană.

„Activitatea a pus în evidență unitatea enoriașilor musulmani pentru promovarea valorilor noastre cultural-religioase și buna cooperare a Cultului Musulman cu administrațiile publice locale, Consiliul Județean și Prefectura Constanța”, transmite Muftiatul. 

Împreună cu Excelenţa Sa, Muhammad Amhar Azeth, Ambasadorul Republicii Indonezia în România, Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Dobrogea, aim participat la inaugurarea noului lăcaş de cult din Ciocârlia.

„Fiecare dintre noi avem dreptul la o viaţă spirituală şi la un loc în care să fim mai aproape de propriul Dumnezeu. Trăim cu toţii în pace și în respect, indiferent de religia pe care o avem, iar lăcaşurile de cult sunt valori culturale ce fac parte din istoria noastră comună, din istoria întregii Românii”, a spus Mihai Lupu, președintele CJ Constanța.

Interiorul geamiei din Ciocârlia de Jos FOTO: Muftiatul Cultului Musulman
Interiorul geamiei din Ciocârlia de Jos FOTO: Muftiatul Cultului Musulman

Conform Secretariatului de Stat pentru Culte, unitatea de bază a cultului musulman este comunitatea, care cuprinde toţi credincioşii musulmani dintr-o localitate şi este condusă de un comitet compus din 5-7 membri aleşi pe o perioadă de patru ani.

În România funcţionează 50 de comunităţi musulmane şi 20 de filii răspândite în judeţele Constanţa (63 unităţi), Tulcea (4), Brăila, Galaţi şi Bucureşti (câte 1).

Lăcaşurile de rugăciune musulmane din România sunt de două categorii: geamia şi mesgidul; în total sunt 81 lăcaşuri de cult.

Sunt monumente istorice: geamia centrală Carol I (moscheea) şi geamia Hunchiar, ambele din Constanţa; geamia Esmahan Sultan din Mangalia; geamiile din Medgidia, Hârşova, Amzacea, Babadag şi Tulcea. Celor de mai sus li se adaugă şi cavoul lui Gazi Ali Paşa şi al lui Sarî Saltâk Dede din Babadag.

Personalul clerical musulman din România este format din: hatipi, imami, muezini. În prezent, cultul musulman are 35 de imami.

Credincioşii musulmani din România sunt în număr de 64.337, conform recensământului din 2011, dintre care marea majoritate trăiesc în judeţul Constanţa, o parte în judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane ca: Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite