Misterul celor 120.000 de dosare din arhiva Primăriei Constanţa aruncate de-a valma într-o hală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documente importante din arhiva Primăriei Constanţa aruncate într-o hală FOTO Mihai Ochiuleţ
Documente importante din arhiva Primăriei Constanţa aruncate într-o hală FOTO Mihai Ochiuleţ

Mii de documente din arhiva Primăriei Constanţa, majoritatea originale, au fost descoperite întâmplător într-o hală  a autobazei CT BUS de doi consilieri locali. Acestea au fost reintroduse în fondul arhivistic activ, iar funcţionarii publici vinovaţi se vor alege cu plângere penală.

La sfârşitul anului trecut, doi consilieri locali, Mihai Ochiuleţ şi Teodor Popa, au fost invitaţi de către directorul CT BUS într-o vizită la baza auto pentru a se familiariza cu situaţia societăţii, având în vedere că fac parte din Adunarea Generală a Acţionarilor. Vizita a durat trei ore, iar în prima parte a ei au fost pe teren să li se arate întreaga bază materială a societăţii.

Mihai Ochiuleţ povesteşte că, la un moment dat, a observat în incinta CT BUS un depozit cu uşile larg deschise şi l-a întrebat pe director ce se află acolo. „Mi-a răspuns că este un depozit al Primăriei Constanţa unde se ţin diferite lucruri. Curios, împreuna cu Teo Popa, colegul meu, am intrat să vedem ce se afla în acea hală. Am rămas amândoi surprinşi să găsim un munte de acte aruncate la întâmplare, în nişte condiţii improprii“. Cei doi consilieri au răsfoit din curiozitate câteva dosare şi au descoperit cu stupefacţie că majoritatea erau acte originale:  titluri de proprietate, rapoarte de evaluare, schiţe cadastrale, contracte, toate cuprinzând date de identificare ale părţilor.

Documente salvate pe ultima sută de metri 

Imediat, consilierul local l-a sunat pe directorul executiv al Regiei Tehnico-Administrative, Eugen Căruntu, pentru a-l informa despre cele descoperite. „M-am prezentat şi am fost luat la întrebări de angajatul primăriei: «Ce aţi căutat acolo? Cine v-a permis accesul în depozit?»". 

Cum nu a avut nicio şansă cu acesta, el l-a informat pe primarul Vergil  Chiţac pentru a salva  documentele din arhiva Primăriei Constanţa. După o primă evaluare, acolo fuseseră aruncate, de-a valma, peste 119.909 dosare, 1.049 bibliorafturi, 1.016 volume, 65 pachete şi 124 cutii, toate urmând să fie distruse. Cea mai mare parte din documente proveneau de la Direcţia Patrimoniu şi Cadastru din cadrul primăriei. Din 823 bibliorafturi provenite de la această direcţie, cu privire la 746 s-au dispus măsuri de reintroducere în fondul arhivistic activ, spune primarul Vergil Chiţac, aceste documente trebuind să fie păstrate permanent.

Cine sunt vinovaţii

Surprinzător este şi faptul că toate documentele au ajuns în hala CT BUS fiind transportate de către oameni care nu erau angajaţi ai primăriei. „Conform legii, toate actele trebuia numerotate, sigilate în saci, nu aruncate de-a valma“, spune consilierul local. Din punctul său de vedere, răspunzători sunt cei din Regia Tehnico-Administrativă, cei din Direcţia Patrimoniu şi Cadastru şi fostul secretar general al Primăriei. „O parte din ei încă sunt angajaţi ai primăriei“, spune el. El le cere tuturor celor vinovaţi să-şi depună demisia, iar după ce se va consulta cu juriştii va decide dacă va face sau nu o plângere penală. 

La rândul său, primarul Constanţei se întreabă dacă nu cumva cineva a încercat să şteargă „urmele celor 20 de ani de administraţie roşie“. „Având in vedere importanta şi implicaţiile ce decurg din documentele elaborate de Direcţia Patrimoniu şi Cadastru, această lipsă de control şi evidenţă a actelor emise, coroborat cu perioadele scurte de păstrare, pot prejudicia grav interesele UAT Constanţa prin distrugerea unor informaţii cu privire la dreptul de folosinţă, dreptul de administrare sau chiar dreptul de deplina proprietate asupra bunurilor aflate în domeniul public şi privat al UAT Constanţa“, spune Vergil Chiţac. 

Pentru a se preveni pe viitor astfel de situaţii, angajaţii Primăriei Constanţa caută o clădire care să adăpostească toată arhiva municipalităţii, în condiţii de siguranţă, în prezent aceasta fiind împărţită în mai multe sedii ale instituţiei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum au fost descoperite documentele de arhivă ale oraşului aruncate într-o hală. „Cine v-a permis accesul în depozit?“, a fost luat la rost un consilier local

Agentul şef care a demonstrat României că „Poliţiştii au umor”. „N-am ieşit la pensie la 40 de ani”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite