Minorităţile etnice din Constanţa s-au întrecut în preparate tradiţionale la Târgul de binefacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile adunate din vânzarea produselor - pampuşchi, piroşti, tabule, hummus, sambusek, baclavale, kataif urmează să fie donate Secţiei de nou-născuţi şi copiilor abandonaţi din Spitalul Judeţean Constanţa.

Etniile din Constanţa - lipoveni, turci, chinezi, libanezi au venit duminică la Casa de Cultură cu preparate tradiţionale pentru a participa la târgul de binefacere „Să dăruim împreună".

Ruşii lipoveni au adus pampuşchi şi piroşti

La primul stand de la intarea în holul Casei de Cultură, Nastasia Nechifor (52 de ani) i-a invitat pe participanţi să guste din piroşti cu varză şi carne, pampuşchi cu brânză şi din ciocolatele ruşilor-lipoveni.

image

„Preparatele se fac din cocă de cozonac şi se servesc de sărbători, de zile onomastice şi de Săptămâna Brânzei, chiar în această perioadă. Banii strânşi îi vom dona copiilor din Spitalul Judeţean Constana", a spus Nastasia Nechifor.

Preţurile au fost modice: între un leu şi doi lei.

image

Preparate libaneze oferite de consul

La standul libanez, Consulul Charbel Maroun i-a invitat pe participanţi să guste din tabule, hummus, frigărui de vită, murături şi sambusek.

„Salata de tabule este specific libaneză şi se prepară din pătrunjel, roşii, ceapă, mentă, lămâie, ulei de măsline şi piper. Se serveşte ca aperitiv, la fel ca şi hummus-ul, care se face din năut, ulei de susan şi măsline, lămâie şi puţin usturoi", explică Charbel Maroun.

Minoritatea libaneză din Constanţa a oferit celor prezenţi şi frigărui de vită, dar şi sambusek, un preparat umplut cu spanac, ceapă şi sos de rodii sau cu carne de miel. Fiecare a plătit cât a dorit pentru mâncare.

Bătaie pe produsele turceşti

La standul coordonat de preşedintele comisie de femei a Uniunii Democrate Turce din România, Amet Melek, gospodinele nu făceau faţă valului mare de constănţeni dornici să guste din preparatele tradiţionale turceşti.

„Avem minuni, baclavale, saraili, plăcintă cu dovleac, cu mere, cu carne şi brânză. Oameni ne cer şi cornuleţe, prăjitură cu griş şi sărmăluţe în foi de viţă. Sunt preparate în casă, de femeile prezente la târgul de binefacere la care participăm cu drag de fiecare dată", susţine Amet Melek.

image

Celor prezenţi la târg le-a fost greu să se decidă din ce bucătărie să mănânce. „M-am uitat la toate standurile, dar m-am oprit la bucătăria turcească, de unde voi cumpăra ceva pentru cei de acasă", a spus Ali Negibe, 72 de ani din Ovidiu.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite