Militarul rus declarat sfânt şi ajuns în calendarul creştin-ortodox după ce a fost decapitat de rebelii ceceni. A fost omorât chiar în ziua în care a împlinit 19 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evghenie Alexandrovici Rodionov, militar rus, a fost decapitat de forţele rebele cecene pe 23 mai 1996 în localitatea Bamut, exact în ziua în care împlinea 19 ani. Credinţa acestuia a făcut ca Biserica Ortodoxă Rusă să-l declare sfânt.

Unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Biserica Ortodoxă este Sfântul Nou Mucenic Evghenie, cel care a murit prin tăierea capului cu un cuţit de către rebelii ceceni deoarece nu voia să-şi scoată de la gât o cruce.

Evghenie Alexandrovici Rodionov s-a născut în Satino-Russkoye, lângă Podolsk, în data de 23 mai 1977. Conform mărturiei mamei acestuia - Liubov Vasilievna Rodionova – la vârsta de 12 ani, Evghenie s-a întors acasă din vacanţă cu o cruce la gât primită de la biserica unde fusese cu bunica lui.

În perioada respectivă, înainte de căderea blocului sovietic, purtarea însemnelor religioase era interzisă, cu toate acestea, copilul ”nu-şi scotea crucea niciodată, nici la înot, nici la râu, nici la baie, nici la antrenamente, oriunde ar fi mers. În mijlocul mulţimii de prieteni, peste tot, doar el apărea cu o cruciuliţă la gât”, povesteşte mama acestuia, citată de sfantulmucenicevghenie.blogspot.ro.

Ajuns adolescent, Evghenie îşi urmează tatăl, angajându-se la o fabrică de mobilă. Era un tânăr absolut normal pentru vârsta lui. "Era la fel ca şi ceilalţi tineri. Nu mergea foarte des la biserică, asculta muzică cu prietenii lui, făcea sport. Totuşi, avea un respect deosebit pentru acea cruciuliţă, pe care nici în ruptul capului nu o dădea jos de la gât", continuă mărturisirea mama sfântului.

În iunie 1995, Evghenie Alexandrovici Rodionov este recrutat în armata rusă la trupele de grăniceri. După şase luni de instrucţie este trimis la detaşamentul de grăniceri de la Nazransk, de unde, în data de 13 februarie 1996 este luat prizonier de către rebelii ceceni. Potrivit unui martor ocular, la ora trei noaptea s-a apropiat de pichet o ambulanţă. Când soldaţii ruşi au oprit-o, din ea au coborât în jur de zece ceceni înarmaţi. Cei patru soldaţi ruşi care erau la post au fost bătuţi şi răpiţi.

Iniţial, mama soldatului a primit o telegramă prin care armata rusă o informa că fiul ei a dezertat.

După o perioadă în care a fost ţinut într-un beci, cecenii i-au cerut sfântului să-i scrie mamei sale şi să-i ceară 10.000 de dolari ca răscumpărare. Aflând că este sărac, rebelii i-au cerut să se convertească la islam şi să-i omoare pe ceilalţi 3 soldaţi ruşi răpiţi alături de el.

Evghenie nu numai că a refuzat cererile cecenilor, dar nu şi-a dat jos nici cruciuliţa de la gât, fapt care a dus la omorârea lui, prin tăierea capului, chiar în ziua în care împlinea 19 ani. Ceilalţi trei militari ruşi au fost împuşcaţi în aceeaşi zi.

Liubov Vasilievna Rodionova a aflat după trei luni de moartea fiului când a primit o filmare video cu execuţia acestuia. Imediat a plecat în căutarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Evghenie, trecând prin numeroase tabere cecene unde era umilită de către rebeli. În luna noiembrie 1996 reuşeşte să aducă acasă trupul copilului pentru a-l înmormânta. La cinci zile după aceasta, tatăl sfântului moare răpus de suferinţă.

Imediat după înmormântarea soldatului, mii de pelerini au venit să se închine la locul de veci al acestuia, totodată, apărând şi primele relatări despre minunile pe care sfântul Evghenie le săvârşeşte.

Biserica Ortodoxă Rusă a luat act de aceste mărturii şi a format o comisie sinodală care a verificat toate detaliile legate de viaţa celui pe care l-au declarat Sfântul Nou Mucenic Evghenie, ocrotitorul copiilor, tinerilor şi al celor întemniţaţi.

image

Pe aceeaşi temă:

Omul care a ridicat mănăstirea de la Peştera Sfântului Andrei. A visat la ea toată viaţa şi a murit lucrând la biserică

Evanghelicus, primul episcop al Tomisului. Viaţa celui care a ridicat primele biserici pe aceste meleaguri

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite