Omul care a ridicat mănăstirea de la Peştera Sfântului Andrei. A visat la ea toată viaţa şi a murit lucrând la biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monahul Nicodim Dincă a fost primul stareţ al Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei. El a fost cel care a întemeiat lăcaşul de cult din sud-vestul Dobrogei.

Mănăstirea a fost construită chiar lângă peştera unde credinţa spune că a vieţuit Întâiul Apostol al Mântuitorului. Apostolul Andrei, fratele Apostolului Petru a poposit pe meleagurile noastre (fosta Scythia Minor) propăvăduind creştinismul.

Peştera a fost redescoperită în anii '40 de un cărturar fiu al locului, avocatul, profesorul şi doctorul în teologie Ion (Jean) Dinu. Acesta, împreună cu sătenii din satul Ion Corvin şi cu preotul Constantin Lembrău de la Adamclisi, a scos la iveală sălaşul apostolului.

Nicodim Dincă s-a născut în satul Zorile de lângă Adamclisi. Venit pe lume la 21 iulie 1938, Nicolae - pe numele lui de botez - îl are ca dascăl pe avocatul Ion (Jean) Dinu, care înfiinţase şcoala din Adamclisi. Fascinat de povestirile dascălului Dinu, micul Nicolae cutreieră adesea peştera şi împrejurimile împădurite, înnoptând adeseori în culcuşul sfântului. Hotărăşte să intre în mănăstire şi ajunge la Mănăstirea Dervent din apropierea peşterii.

Prigoana comunistă îl scoate, însă, din mănăstire şi după ani de viaţă mireană, Nicolae Dincă reuşeşte să devină călugăr la Mănăstirea Sihăstria. Cu forţele proprii a adus reţeaua de apă şi de electricitate în mănăstire.

Dar gândul îi era tot la colţul lui de Dobroge, unde o peşteră sfântă aştepta să fie redescoperită. După Revoluţia din Decembrie 1989, părintele Nicodim soseşte în Arhiepiscopia Tomisului cu o geantă în care avea cărţile sfinte, purtat de o mare dorinţă – aceea de a ridica aici o mănăstire spre cinstirea Apostolului lui Hristos. Reuşeşte să construiască primele chilii, trapeza şi bucătăria schitului şi avea în plan începerea lucrărilor la biserică. 

Şantierul îi aduce, însă, sfârşitul. Stareţul Nicodim Dincă moare într-un accident de muncă, la 17 iulie 1993, secerat de un utilaj cu care lucra la şlefuirea scândurilor. A fost înmormântat la mănăstire, iar la hramul serbat la 30 noiembrie mormântul său a fost aşezat în faţa bisericii, alături de cel al dascălului său, avocatul Ion (Jean) Dinu, strămutat de la Piteşti. Primul stareţ este considerat astfel ctitorul mănăstirii care atrage pelerini din toată ţara.  

image
Pelerinaj la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă: 

Patimile celor doi învăţaţi care au scos la iveală Peştera Sfântului Apostol Andrei

Ileana Cosânzeana, pelerin la Peştera Sfântului Apostol Andrei: „Port oriunde costumul popular şi tricolorul la geantă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite