Militarii dobrogeni care au spus: „Pe aici nu se trece“. Istoria Regimentului 36 Infanterie defiinţat în 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul Primului Război Mondial, militarii Regimentului 36 Infanterie „Vasile Lupu“ din Dobrogea au luptat pe frontul de la Mărăşeşti. Oasele a  sute de soldaţi sunt îngropate adânc, în câmpul de luptă.

Bătălia de la Mărăşeşti din Primul Război Mondial a scris o pagină aparte în istoria poporului român şi datorită legendarei expresii „Pe aici nu se trece“. 

Bătălia de la Mărăşeşti, cea mai amplă confruntare de pe frontul românesc din vara anului 1917, s-a desfăşurat pe parcursul a 29 de zile în perioada 24iulie/6 august – 21 august/3 septembrie 1917. 16 zile au fost de luptă (10 în ofensivă şi 6 de contraatac) şi 13 au fost zile de relativă acalmie, necesare restructurării  dispozitivului sau aprovizionării trupelor 

Pe frontul din Moldova au luptat şi militari dobrogeni din cadrul Diviziei 9 Infanterie. Printre aceştia erau şi 2.969 militari din Regimentul 36 Infanterie.

Colonelul (r) Remus Macovei, preşedinte Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Filiala Constanţa, care a comandat această unitate în perioada 1990 – 1994, spune că regimentul a avut o istorie tumultoasă. A fost înfiinţat la data de 1 aprilie 1909.

În campania din 1916 a participat la luptele de la Turtucaia, unde a fost aproape decimat şi la luptele de la Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel. După reorganizarea care a avut loc la Albeşti, judeţul Fălciu, începând cu 18 iunie a trecut la apărare pe malul stâng al Siretului Începând cu 25 iulie, militarii regimentului vor participa la luptele de la Costeşti, Mărăşeşti, Muncelu şi valea Zăbrăuţi. 

În timpul luptelor peste 2.000 de ostaşi au murit, au fost răniţi sau au fost daţi dispăruţi. Nu se ştie cu certitudine unde au fost înmormântaţi, se presupune că majoritatea au fost centralizaţi în Mausoleul de la Mărăşeşti. Într-o singură zi, la 27 iulie, pierderile au fost de 36 ofiţeri şi 954 trupă morţi sau răniţi.

Printre cei răniţi s-a aflat şi comandantul regimentului, lt.col Ioan Georgescu. În urma luptelor de la Mărăşeşti, drapelul de luptă al regimentului a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, cea mai înaltă distincţie militară de război a României. 

În anul 1994 regimentul se va transforma în Brigada 36 Infanterie Moto, ulterior, această structură purtând, până la desfiinţarea din anul 2005, diverse denumiri.

Dacă eroii de la Mărăşeşti îşi dorm somnul de veci departe de locurile natale, colonelul Remus Macovei spune că în anul 1921, în Dobrogea au fost aduse trupurile neînsufleţite ale celor cinci militari musulmani care făceau parte din Regimentul 9 Vânători. Ei îşi dorm somnul de veci în parcela de onoare a eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central din Constanţa. 

La 1 aprilie 2017, la Monumentul Eroilor Regimentului 36 Infanterie de la Mihail Kogăliceanu a avut loc o slujbă religioasă, pentru comemorarea unui secol de la bătălia de la Mărăşeşti, unde soldaţii dobrogeni au scris o pagină de istorie. 

Au fost prezenţi prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu, veterani de război, istorici şi generali, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, care şi-au desfăşurat activitatea, în perioada 1951 -2005, în această unitate.

Iconiţa care l-a ocrotit

veteran razboi ghe dobroiu foto mariana iancu

Gheorghe Dobroiu FOTO Mariana Iancu

La ceremonie a fost prezent şi veteranul de război Gheorghe Dobroiu, de 94 de ani, din Mihail Kogălniceanu. Ascultă slujba şi muzica militară, dar cu gândul este departe, în tranşeele celui de-al Doilea Război Mondial, acolo unde a luptat, dar de unde s-a întors în viaţă. A făcut parte din Regimentul 34 Infanterie, fiind luat pe front la vârsta de 21 de ani, cu un an înainte de vârsta normală de a merge în luptă. O schijă l-a rănit la umăr, dar a fost salvat. Este convins că l-a ocrotit o iconiţă dăruită de sora sa mai mare, înainte de a pleca în război. O păstrează şi acum, cu sfinţenie, în portofel. 

comemorare constanta marasesti foto mi

Poză de grup de la Mihail Kogălniceanu FOTO Mariana Iancu

image

Eroi musulmani înmormântaţi la Constanţa Arhivă Remus Macovei

Vă mai recomandăm:

Suferinţele unui ofiţer român în lagărul sovietic Oranki. „Şocul a fost când am văzut căruţe trase de români înhămaţi. Nu a fost o zi în care să nu-mi fie foame“

Aventurile unui ofiţer român: a fugit peste graniţe, de frica ruşilor, şi a lucrat la lansarea primelor filme din seria James Bond

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

Constanţa, sub ocupaţie germano-bulgară: statuia lui Ovidius, dată jos de pe soclu, cazinou şi hoteluri bombardate

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite