Managerul Arhiepiscopiei Tomisului şi stareţa Mănăstirii Galeşu, reţinuţi pentru evaziune fiscală. Cu banii din contrabandă au cumpărat şi clopote pentru biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O adevărată reţea infracţională s-a creat în sânul Bisericii Ortodoxe. Un manager al Arhiepiscopiei Tomisului şi o stareţă sunt reţinuţi în acest caz.

Preotul Popa Gabriel, managerul Arhiepiscopiei Tomisului, liderul unei grupări specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile, a fost reţinut în urma unor percheziţii. Alături de acesta au mai fost reţinuţi, în acelaşi caz, Anişoara Dună, călugăriţa de la Galeşu şi un director din Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), Florin Badiu. 

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului Curţiii de Apel Bucureşti, au făcut, vineri, 25 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa, la locuinţele unor persoane (16), la societăţile comerciale (6) şi la instituţii, într-un caz de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile.

stareta galesu

Membrii unui grup infracţional format din 13 persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 57 de ani au fost prinşi în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din judeţul Ilfov.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat documente contabile, unităţi de calcul şi aproximativ 200.000 de euro.

Din cercetări a reieşit că, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, s-ar fi dezvoltat o reţea infracţională de distribuţie a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, fără documente legale, către comercianţi din judeţul Ilfov, precum şi în judeţe din Moldova.

”Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetăţeni chinezi”, arată Poliţia Română.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit.

Surse din Poliţie spun că preotul ar fi cumpărat, cu o parte din banii obţinuţi din contrabandă, clopote pe care le-a donat Bisericii.

Punct de vedere al Arhiepiscopiei Tomisului

Urmare a luării măsurii preventive de reţinere a trei persoane (Popa Gabriel, Duna Anişoara şi Badiu Florin) de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuţii de manager pentru mânăstirea Galeşu (loc. Poarta-Albă, jud. Constanţa).

2. Duna Anişoara este călugărită în obştea mânăstirii Galeşu, sub numele de Eleodora, nevând nici o funcţie administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. În prezent nu mai este reţinută, fiind doar audiată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

3. Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului şi aşteaptă cu nerăbdare finalizarea dosarului în cauză, întrucât cei doi sunt cunoscuţi ca persoane cu conduită morală corectă, ceea ce a şi dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar şi la tunderea în monahism a Dunei Anişoara.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite