Maiştrii militari, corpul Marinei Române de pe vremea regelui Carol I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala de Maiştri Militari de Marină Ion Murgescu Constanţa Sursa navy.ro
Şcoala de Maiştri Militari de Marină Ion Murgescu Constanţa Sursa navy.ro

Anul acesta se împlinesc 110 ani de când regele Carol I emitea Decretul prin care consfinţea constituirea corpului militar al maiştrilor militari.

Regele Carol I emitea, la data de 6 mai 1909, Înaltul Decret nr. 1620 prin care consfinţea constituirea corpului militar cu denumirea de „Maeştri de marină şefi de specialitate“, dar tradiţia acestui corp 

militar al Marinei Române datează încă din anul 1897, când a fost înfiinţată „Şcoala de submecanici şi submaeştri de Marină”, la Galaţi. 

De-a lungul timpului, peste 8.000 de maiştri militari de Marină au servit culorile Tricolorului, la bordul navelor militare, maritime şi fluviale, precum şi în structurile Forţelor Navale Române aflate la ţărm.

Pentru a marca cei 110 ani de la înfiinţarea corpului militar al Maiştrilor Militari de Marină, Statul Major al Forţelor Navale şi Liga Maiştrilor Militari de Marină organizează vineri, 10 mai, începând cu 

ora 10.00, un simpozion aniversar, în cadrul căruia vor fi trecute în revistă evenimentele ce au marcat evoluţia acestei categorii de militari a Forţelor Navale şi a instituţiei care asigură formarea profesională a tehnicienilor Marinei Militare, iar la final se vor acorda diplome, medalii şi plachete onorifice celor care s-au remarcat prin activitatea desfăşurată.

La festivitate, au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Forţelor Navale, precum şi maiştri militari în rezervă şi în retragere.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite