ÎPS Teodosie scapă de controlul judiciar pentru luare de mită. Arhiepiscopia Tomisului: „Aşteptăm retragerea acuzaţiilor DNA“

0
0
ÎPS Teodosie la Curtea de Apel Constanţa Sursa foto C.V.
ÎPS Teodosie la Curtea de Apel Constanţa Sursa foto C.V.

ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a cerut instanţei să îl scoată de sub controlul judiciar pe timp de 60 zile impus de DNA.

UPDATE ORA 17 Într-o declaraţie publică postată pe pagina sa de Facebook, Arhiepiscopia Tomisului arată că ÎPS Teodosie are încredere în Justiţie şi că aşteaptă retragerea acuzaţiilor.

„Urmare a deciziei Curţii de Apel Constanţa în care ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este scos de sub controlul judiciar în cazul luării de mită şi rămâne sub control judiciar doar în cauza subvenţiilor APIA la ferma Nazarcea, precizăm următoarele:

Această decizie constituie doar un prim pas pentru lămurirea faptului că atât IPS Teodosie, cât şi Arhiepiscopia Tomisului, nu fac altceva decât să slujească fără abatere lui Dumnezeu şi oamenilor.

Avem încrederea că, în cazul penal instrumentat de procurori, se vor lămuri acuzaţiile rămase în cel mai scurt timp şi aşteptăm ca procurorii să retragă de îndată acuzaţiile şi măsura preventivă a controlului judiciar.

Biroul de Comunicare“

UPDATE ORA 14.50 Magistraţii au suspendat măsura controlului judiciar pentru acuzaţia de luare de mită la adresa arhiepiscopului Teodosie. Acesta rămâne sub control judiciar doar pentru deturnarea de fonduri.

UPDATE ORA 12.20 Arhiepiscopul Teodosie a ieşit de la instanţă, dând primele declaraţii după scandalul dosarului DNA privind ferma de la Nazarcea: „Probele se vor dovedi că de fapt nu s-au găsit. Nu mă afectează personal că sunt acuzat pe nedrept, ci afectează Biserica. Eu reprezint Biserica“.

Avocata sa Maria Văsîi, cunoscută ca apărătoarea lui Cristian Cioacă şi a lui Gigi Becali, a dat declaraţii presei. Ea a respins acuzele procurorilor, ca şi pe cele ale ziariştilor care au filmat doar anumite pârloage de la Nazarcea.

„Este vorba despre 117 hectare de la Nazarcea, nu despre întreaga suprafaţă de 350 hectare. Banii de la APIA nu au fost de ajuns, astfel că Arhiepiscopia a investit fonduri în aceste culturi. Credeţi că ierarhul se ocupa de vie? Nu! Avea un departament desemnat care se ocupa în a aplica legea corect. Nu există niciun act semnat de ierarh“, a precizat Maria Văsîi.

Avocata a mai spus că nu trebuie uitate operele caritabile ale PreaSfinţitului şi a precizat că se îndreaptă acum spre DNA Constanţa, unde va depune probe la dosar în apărarea clientului său.

Arhiepiscopul Teodosie a contestat la Curtea de Apel Constanţa măsura de control judiciar pe timp de 60 zile dispusă de DNA Constanţa. ÎPS Teodosie a sosit la instanţă luni, 24 octombrie, însoţit de avocaţi şi de preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Ierarhul nu a făcut nicio declaraţie, însă mizează că argumentele apărării sale îi vor convinge pe judecători că măsura de control judiciar nu se impune în cazul lui.

La 17 octombrie, ÎPS Teodosie a fost pus sub control judiciar fiind acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru că a folosit declaraţii false la APIA, pentru terenul agricol de 350 hectare de la ferma Nazarcea, pe care o avea în folosinţă gratuită de la Guvernul Adrian Năstase.

Arhiepiscopul Tomisului este acuzat că în perioada 2010-2014 a deturnat suma de 1.400.000 de lei, bani obţinuţi ilegal pentru această fermă pe care a lăsat-o în paragină.

Acuzaţia oficială

Iată comunicatul integral emis de DNA Constanţa:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17 octombrie 2016, faţă de inculpatul

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

- luare de mită,

- folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:

BECA STERE, MALAXA BOGDAN-PETRIŞOR, NADOLEANU GHEORGHE, COJOCARU CIPRIAN-IOAN, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

ŞTEFAN AURELIAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro.

Banii respectivi au fost primiţi în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Petrescu Teodosie, trebuie să respecte următoarele obligaţii:

- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,

- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei,

- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,

- să nu desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi,

- să nu se apropie de ceilalţi suspecţi/inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.

Inculpatului Petrescu Teodosie i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“.

Arhiepiscopia Tomisului nu face niciun comentariu atâta vreme cât ancheta DNA este în desfăşurare.

Pe aceeaşi temă:

ÎPS Teodosie, pus sub control judiciar. Procurorii DNA îl anchetează pentru luare de mită şi deturnarea fondurilor destinate fermei de la Nazarcea

ÎPS Teodosie a fost martor într-un dosar de şantaj. Doi oameni ai Bisericii au cerut bani unui preot ca să nu dea publicităţii imaginile indecente în care era filmat

Mai multe - Constanţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite