ÎPS Teodosie, despre preoţii care împărtăşesc persoane care fumează sau trăiesc în concubinaj: „Este o iresponsabilitate“

0
Publicat:

IPS Teodosie a făcut din nou declarații controversate la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

IPS Teodosie FOTO Vali Vădănoiu
IPS Teodosie FOTO Vali Vădănoiu

IPS Teodosie consideră că persoanele care trăiesc în concubinaj sau care fumează nu ar trebui să fie împărtășite. Întrebat de un enoriaş, la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ce trebuie să facă un credincios atunci când un duhovnic împărtăşeşte „pe toată lumea, pe cine fumează, pe cine trăieşte în concubinaj, zicând că el nu opreşte pe nimeni de la potir pentru că nu este el vrednic să facă asta”, arhiepiscopul a spus: „Da, este o iresponsabilitate. Feriţi-vă de aşa ceva! Mă mir, nu ştiu de unde este, sper că nu e de la mine, că l-aş opri de la slujbă“, a răspuns Teodosie.

El a fost întrebat şi dacă, în contextul timpurilor moderne trebuie privită cu îngăduinţă relaţia de concubinaj: „Dar cum să o privim cu îngăduinţă? Este un păcat mare!”, a spus Teodosie, adăugând că trebuie „promovată răbdarea” şi că „nu trebuie să detestăm sau să desconsiderăm curăţenia sau fidelitatea”.

Prelatul a povestit că sunt cazuri în care îşi sună enoriaşii, „pe fumători în special” pentru a-i întreba dacă au ţinut canonul, el explicând că „anumite păcate, trebuie preotul să fie pedagog, să îl atenţioneze pe fiul duhovnicesc să nu se mai amăgească să se întoarcă la păcat”.

Femeia lăuză „să nu se atingă de cele sfinte“

Din punctul său de vedere, femeile lăuze se pot ruga, dar nu pot să intre în biserică. Arhiepiscopul a vorbit şi despre prietenia dintre un bărbat şi o femeie.

Despre femeia lăuză, Teodosie a spus: „Nu are voie să se atingă de cele sfinte dar poate să se roage, însă nu intră în biserică, nu se atinge de cele sfinte şi are grijă să păstreze curăţia celorlalţi”.

Acesta a mai spus că „diavolul este liber, aleargă peste tot şi este alungat de cei ce folosesc armele lui Dumnezeu împotriva lui”.

Nu este pentru prima dată când IPS Teodosie șochează. Într-o altă emisiune, arhiepiscopul Tomisului a vorbit despre păcatul masturbării.

Întrebat cum pot scăpa oamenii de păcatul masturbării, IPS Teodosie a răspuns: „Ei trebuie să conştientizeze că acest păcat pe care unii-l fac din instinct, dintr-o obişnuinţă, unii au luat model de la alţii, ori au fost ispitiţi de alţii, acest păcat trebuie eradicat“.

Tot el dă şi soluţia cum se poate scăpa de acest obicei: „De aceea sunt canoane la noi, la ortodocşi. Omul să citească, să vegheze, să ştie că Dumnezeu este cu el. Să-i fie ruşine de acest păcat. Şi să facă mătănii pentru că unii consideră că acumulează o energie lăuntrică care le dă un neastâmpăr. Să facă 40, 50, 100 de mătănii şi să vedeţi cum se potolesc“. 

Arhiepiscopul mai spune că mătăniile pot fi însoţite de rugăciuni: „Doamne scapă-mă, miluieşte-mă pe mine şi mă iartă“. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite