Întâlnire româno-americană în faţa crucişătorului Monterey

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii s-au urcat la bordul navei Monterey
Oficialii s-au urcat la bordul navei Monterey

Ambasadorul Americii în România Mark Gitenstein, ministrul de Externe Theodor Baconschi şi preşedintele Senatului României Mircea Geoană sunt numai trei dintre personalităţile care au urcat astăzi la bordul crucişătorului american USS Monterey.

Este prima navă dotată cu echipament de protecţie antirachetă din Europa. Crucişătorul are ca destinaţie Marea Mediterană, de unde se va asigura protecţia maritimă. Prin sosirea sa, începe prima fază a programului Abordării Adaptative în Etape a Sistemului Anti-Rachetă. Nava este dotată cu tehnologie de apărare anti-rachetă, echipamentul urmând să fie amplasat până în 2015 la Deveselu, judeţul Olt, acolo unde va începe a etapă a programului.

În discursul său, ambasadorul Mark Gitenstein a expus paşii care vor fi urmaţi în cadrul programului de apărare anti-rachetă: „Planul va utiliza tehnologii deja testate pentru a face faţă ameninţării crescânde a rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune. A doua etapă a acestui plan va lua forma unei unităţi de apărare anti-rachetă aici, în România, la baza aeriană de la Deveselu, judeţul Olt. Dislocarea crucişătorului USS Monterey, precum şi a altor nave similare, echipate cu aceeaşi tehnologie de apărare anti-rachetă, reprezintă primul pas al abordării adaptive în etape”.

Donaţie de 12.000 de dolari

Marina Americană a trimis, prin nava Monterey, donaţii în valoare de 12.000 de dolari. Încărcate în opt containere, de aproape două tone, rechizite, echipament sportiv şi truse medicale vor ajunge la orfelinate, grădiniţe şi clinici din judeţele Constanţa şi Tulcea. Proiectul caritabil Handclasp este desfăşurat de Forţele Navale Americane în toată lumea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite