Imagini cât un război întreg. Fotografii uitate cu bombardamentele sovietice asupra României, din iunie 1941

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugerile din iunie 1941 Foto Arhivele Naţionale Constanţa
Distrugerile din iunie 1941 Foto Arhivele Naţionale Constanţa

În iunie 1941, chiar la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Constanţa avea să fie ţinta unui puternic bombardament lansat de aviaţa sovietică. La data de 22 iunie, primele proiectile făceau prăpăd în oraşul de pe malul Mării Negre, principalul port maritim din sud-estul Europei. România făcea parte atunci din alianţa germană împotriva sovieticilor.

Primul atac a avut loc în timpul nopţii dintre 22 şi 23 iunie, când oraşul era adormit. Începând cu ora 22.15, în cinci valuri care au venit la intervale între 30 şi 60 minute, aviaţia ruşilor a lansat bombe asupra Constanţei, distrugând case, obiective din port şi din oraş, omorând oameni şi animale.

„Dimineaţa de 23 iunie aduce alte trei atacuri, iar după-amiaza, între orele 14.10 şi 16, oraşul este atacat în două reprize de 6 avioane sovietice. Bombele au lovit Piaţa Unirii, avariind 20 clădiri din jur, inclusiv localul Poştei şi Telefoanelor. Panica fusese semănată în rândul populaţiei. Printre victime se numărau 15 soldaţi germani, un paznic şi soţia unui funcţionar de la Direcţia Porturilor Maritime“, relatează Constantin Cheramidoglu, doctor în arhivistică de la Arhivele Naţionale Române, filiala Constanţa.

Spaima de bombardamentele sovietice a făcut constănţenii să îşi părăsească locuinţele, îndeosebi cele din centrul oraşului, refugiindu-se în adăposturi, la periferie sau la ţară. Un procent de 70% din populaţia Constanţa a fost atunci evacuat, în perioada 22-26 iunie 1941.

Contraofensiva lansată de armata română a respins atacul rusesc limitând pierderile la 20 clădiri distruse, 55 avariate, 98 morţi şi 138 răniţi. În acele zile de groază pentru constănţeni, alarma aeriană a fost dată de 32 ori.

Bombardamentele sovietice asupra Constanţei 22-26 iunie 1941 Foto Arhivele Naţionale Constanţa

Vă mai recomandăm

Povestea icoanei făcătoare de minuni care a scăpat Catedrala Tomisului de la bombardament

Ruleta rusească - război pe Transgaz, Armată şi pe Basarabia. Spre cine a ţintit Putin prin cei cinci români „indezirabili“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite