Ideea genial─â prin care cre┼čtinii dobrogeni au p─âc─âlit st─âp├ónirea otoman─â. Biserica ├«ngropat─â din Istria, unic─â ├«n Rom├ónia

0
0
Biserica îngropată de la Istria - Constanţa Foto histria-cheiledobrogei.ro
Biserica îngropată de la Istria - Constanţa Foto histria-cheiledobrogei.ro

Ca s─â men┼úin─â vie credin┼úa cre┼čtin─â ├«n teritoriul st─âp├ónit de Imperiul Otoman, locuitorii Dobrogei din anii 1800 au recurs la o solu┼úie care a dus la construirea unicei biserici ├«ngropate din Rom├ónia.

Pe vremea c├ónd otomanii erau st─âp├ónii Dobrogei, ├«ntr-o mic─â a┼čezare ├«ntemeiat─â l├óng─â cetatea antic─â Histria, la mijlocul anilor 1800, cre┼čtinii ridicau o biseric─â. Ar fi vrut-o ├«nalt─â, m├óndr─â ┼či ├«mpodobit─â, dar ordinele Sultanului erau stricte: nicio biseric─â a cre┼čtinilor nu avea voie s─â ├«ntreac─â ├«n fal─â o geamie de-a musulmanilor. Ordinul era clar ┼či nu trebuia ├«nc─âlcat - cele mai ├«nalte l─âca┼čuri de cult trebuia s─â fie doar cele ale Imperiului Otoman.

A┼ča c─â ortodoc┼čii de la Istria au stat la sfat, iar un ├«n┼úelept a venit cu ideea cea m─ârea┼ú─â: biserica lor avea s─â fie cea mai ├«nalt─â din ┼úinut, dar m─âsurat─â de la ad├óncimea de 1 metru sub nivelul solului. A┼ča se face c─â bisericu┼úa de la Istria este unica din Rom├ónia ├«n care credincio┼čii intr─â cobor├ónd c├óteva trepte, ├«n loc s─â le urce.

┼×i mai era un am─ânunt de care trebuia ┼úinut cont: bisericile nu aveau voie s─â fie prea f─âloase, l─âs├ónd Sultanului ce este al Sultanului. Astfel c─â ortodoc┼čii au mai f─âcut o concesie. Bisericu┼úa de la Istria nu are turle care s─â se z─âreasc─â de la dep─ârtare, de fapt, nu are turle deloc. Nu este pictat─â pe exterior, ci este v─âruit─â ├«n alb.

Singurul semn bisericesc al fa┼úadei este situat deasupra intr─ârii: o icoan─â ├«ncastrat─â ├«n zid ├«nf─â┼úi┼č├óndu-l pe Sf├óntul Nicolae ┼či pisania bisericii - inscrip┼úia care imortalizeaz─â ctitorii l─âca┼čului, anul ├«ntemeierii ┼či me┼čterul care a ridicat biserica.

Construit─â din piatr─â antic─â de la Histria

Piatra folosită la construcţia bisericii reprezintă o za din lanţul neîntrerupt de secole al istoriei dobrogenilor - fie că sunt greci, romani, bulgari. Localnicii au adus piatră antică din cetatea Histria, apelând la un artificiu de construcţie care face din bisericuţa îngropată o catedrală în miniatură cu o sonorizare impresionantă.

├Än zidurile sale au fost a┼čezate 52 ulcioare care s─â dea rezonan┼ú─â c├ónt─ârilor biserice┼čti. St├ólpii bisericii se sprijin─â pe coloane antice, iar capitelurile ionice sunt ├«nc─â vizibile.

Zidurile bisericii sunt sprijinite pe exterior de contrafor┼úi masivi din lemn. Clopotni┼úa este separat─â de biseric─â, str─âjuind intrarea ├«n curtea l─âca┼čului de cult, unde ├«┼či dorm somnul de veci eroi din cele dou─â R─âzboaie Mondiale. L├óng─â biseric─â este amenajat muzeul unde sunt expuse obiecte de pre┼ú, pentru spiritualitatea locului.

ÔÇ×Construc┼úia este ├«n form─â de cruce, cu fa┼úa ├«n stil oriental ┼či este sfin┼úit─â ├«n anii 1862 - 1864, ├«n timpul pasei Megit de c─âtre episcopul grec Dionisie del Calpatos, care locuia ├«n TulceaÔÇť, se arat─â pe site-ul dedicat printr-un proiect Regio, histria-cheiledobrogei.ro.

Bisericu┼úa ├«ngropat─â de la Istria, unic─â ├«n Rom├ónia, a fost inclus─â pe lista Monumentelor de patrimoniu din ┼úara noastr─â. Pentru cei care viziteaz─â zona Vadu-Corbu este un popas necesar, care completeaz─â oferta turistic─â de istorie, geografie ┼či spiritualitate.

Biserica îngropată de la Istria - Constanţa Foto histria-cheiledobrogei.ro
Biserica îngropată de la Istria - Constanţa Foto histria-cheiledobrogei.ro

V─â mai recomand─âm

Triunghiul sacru din col┼úul Dobrogei. Bisericu┼úele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou ┼či Strunga

Cele mai frumoase locuri din judeţul Constanţa. Unde trebuie neapărat să ajungi ca să ai o călătorie de neuitat

Secretele casei de la ţară, spuse de un arhitect restaurator. Cum să ai căminul ideal într-un sătuc ascuns de lume

Ora┼če disp─ârute din Rom├ónia. Ester, a┼čezarea ├«nfloritoare din Dobrogea, consemnat─â ├«n expedi┼úia sultanului Soliman Magnificul

Sfinxul din Dobrogea, uimitoarea creaţie a naturii. Măcin, locul unde se găsesc roci pe care călcau primii dinozauri

Dobrogea anilor '30: C─âl─âtoria profesorului C─âlinescu ├«n ┼óara lui Sfarm─â Piatr─â, a smochinilor ┼či a c─âmilelor cu dou─â cocoa┼če

Mica unire de la 14 noiembrie 1878. Ziua când Dobrogea a revenit la patria-mamă

Cum dezleag─â vinul limba dobrogenilor. La Ostrov, rom├ónii ┼či bulgarii au serbat rodul podgoriei sc─âldate de Dun─âre

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

Dobrogea ├«n lung ┼či-n lat, pe biciclet─â: cele mai frumoase trasee de parcurs pe dou─â ro┼úi printr-o Rom├ónie ├«n miniatur─â cu accent de Balcani

FOTO VIDEO Vacan┼ú─â ├«n Rom├ónia. ├Än Dobrogea, ca-n Jurassic Parc. Aventur─â prin nordul jude┼úului dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─âUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite