George Iachim, constănţeanul salvat din Algeria, revine în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Iachim, constănţeanul ostatic salvat din Algeria FOTO Arhivă personală
George Iachim, constănţeanul ostatic salvat din Algeria FOTO Arhivă personală

El este unul dintre cei cinci români răpiţi în Algeria şi a avut şansa să scape din mâinile teroriştilor care au atacat complexul petrolier unde lucrau. Unul dintre români a fost însă ucis.

Constănţeanul George Iachim a ajuns în ţară. El este unul dintre cei cinci români răpiţi în Algeria şi a avut şansa să scape din mâinile teroriştilor care au atacat complexul petrolier unde lucrau. Unul dintre români a fost însă ucis, iar altul a murit în spital din cauza rănilor suferite.

George Iachim (40 ani) se întoarce acasă, împreună cu colegii lui din Ploieşti, Piteşti şi Bucureşti. Duminică dimineaţa, românii au sosit în ţară cu o cursă specială şi urmează a pleca spre familiile lor.

Întors acasă, George Iachim a mărturisit că este convins că trăieşte datorită lui Dumnezeu: „Trăiesc o minune. Numai Dumnezeu ne-a scos de acolo, numai El ne-a ţinut în picioare“.

Constănţeanul este inginer TCM-ist şi lucra la rafinăria de la In Amenas din estul Algeriei. Iachim a fost cel care a dat primul interviu pentru televiziunea publică algeriană, relatând cum a decurs atacul.

„Miercuri dimineaţă eram în afara biroului şi am văzut teroriştii venind. Au început să tragă în agenţii de securitate de la poartă. Apoi au intrat în birourile clădirii şi au început să ia ostatici. M-am baricadat împreună cu un alt coleg, tot din România, într-unul dintre birouri, am încuiat uşa şi am pus biroul în uşă.

Salvatorii au făcut ce au putut, fiindcă a fost o situaţie foarte grea, o luare de ostatici, aşa că n-au putut interveni prea repede, dar până la urmă am înţeles că unii dintre ostatici sunt teferi.

Am aflat că ieri armata a intervenit şi i-a eliberat pe ostatici, ceea ce este minunat, pentru că am mulţi prieteni acolo şi m-am temut pentru vieţile lor“, a declarat Iachim pentru Algerie TV.

La un moment dat, constănţeanul a trecut prin clipe disperate, în care a crezut că va sfârşi de epuizare şi sete după zeci de kilometri de mers prin deşert.

Grupul cu care reuşise să fugă din baza sechestrată de terorişti a decis că e mai bine să se despartă, pentru a spori şansele de supravieţuire. George Iachim l-a implorat cu ultimele puteri pe colegul său Liviu Floria: „Nu mă lăsa, fratele meu!“

În atacul de la In Amenas, care a durat 3 zile, au fost ucişi cel puţin 25 ostatici şi 29 terorişti islamişti, dar autorităţile implicate în operaţiunile de salvare se tem că numărul victimelor este mai mare.

Familia Iachim a trecut prin clipe cumplite de când a auzit că baza lui George a fost atacată. „O singură dorinţă mai avem: să îl vedem acasă“, au spus rudele.

Un alt român, Liviu Floria (46 ani) din Piteşti, cu care George Iachim a reuşit să evadeze, a povestit coşmarul terorist. În relatările sale cutremurătoare, Floria a pus salvarea lor pe seama divinităţii: „Când răsunau împuşcăturile, ne întindeam la pământ. Când era linişte, eu şi George stăteam în genunchi şi ne rugam. Mai mult ca oricând am simţit atunci puterea lui Dumnezeu.“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite