„Gemenii“ care s-au căsătorit de Ziua Naţională GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Născuţi în aceeaşi zi, Cosmin şi Alina Tatosian s-au căsătorit de Ziua Naţională
Născuţi în aceeaşi zi, Cosmin şi Alina Tatosian s-au căsătorit de Ziua Naţională

Alina şi Cosmin s-au născut în aceeaşi zi şi în acelaşi an. După 7 ani petrecuţi în Finlanda, povestea lor de dragoste s-a împlinit pe tărâm românesc. Tinerii s-au întors în ţară definitiv şi au spus „Da“ la 1 Decembrie.

9 aprilie 1985. La Maternitatea Constanţa vin pe lume patru copii: trei băieţi şi o fată.

15 septembrie 1996. Erau clasa a V-a când doi dintre ei se reîntâlnesc. Alina şi Cosmin nimeresc în clase paralele la Liceul de Artă din Constanţa. Când au descoperit că sunt născuţi în aceeaşi zi şi au fost colegi de salon la naştere, s-au amuzat teribil.

20 septembrie 2002. Alina şi Cosmin sunt adolescenţi, în clasa a XI-a. Ea îl meditase la mate, el se revanşase scoţând-o la plimbare. Simţeau că se completează, aşa că primul pas trebuia făcut. A invitat-o în oraş din nou. Şi nu s-au mai despărţit.

1 Decembrie 2012. Alina şi Cosmin spun „DA“ în faţa ofiţerului Stării Civile. Au ales special Ziua Naţională. „Este cea mai frumoasă zi pentru români, nu?“

Când alegerea e scrisă în stele

Există poveşti de dragoste pe care nu le poţi să le explici altfel decât prin predestinare. La prima vedere, Alina şi Cosmin nu se aseamănă nici fizic, nici la fire. Alina este senină, veselă şi râde molipsitor, pe când Cosmin este un brunet rezervat, care zâmbeşte mai rar.

„Da, aşa este, suntem altfel decât majoritatea cuplurilor care ajung să-şi împrumute trăsături. Noi am fost altfel de la început… Şi încercăm să ieşim din tipar cât putem. Ne ajută şi povestea noastră, care este una neobişnuită“, recunosc cu bucurie tinerii căsătoriţi.

Legătura dintre ei este profundă şi se bazează pe încredere totală. Au profil comun de Facebook, au adresă comună de mail. Sunt doi, dar mereu împreună şi se simt ca unul singur.

Busola a arătat Nordul

După terminarea liceului, Alina Drăgoi şi Cosmin Tatosian au hotărât să facă un pas decisiv pentru acei ani. La îndemnul unei rude, au ales să plece tocmai în Finlanda. S-au stabilit în Lahti, în sudul ţării, la 100 kilometri de capitala Helsinki. Deşi absolviseră un liceu de arte, specializarea Arhitectură şi design interior, tinerii au decis să studieze Afaceri internaţionale.

Au rămas 7 ani în ţara celor 1.000 lacuri, pe care regretă că n-au ajuns să o cunoască în întregime.

„Toată experienţa de acolo a fost un moment-cheie. Şcoala, munca, prietenii… suişuri şi coborâşuri… Cei 7 ani au fost un roller-coaster. Greu de explicat, dar definitoriu pentru ce suntem astăzi“, spune Cosmin.

Ţinuseră permanent legătura cu ţara şi reveneau regulat în România, în vacanţe. Erau ruperile de ritm de la traiul relaxat din Finlanda, o ţară în care oamenii nu ţin de etichete, nu se concentrează pe avuţii şi care trăiesc din plin momentul. Totul decurgea lin în viaţa lor, când Alina şi Cosmin au luat din nou o decizie surprinzătoare: să se întoarcă în România.

„A fost curiozitate şi provocare în acelaşi timp. Şi o recunoaştem deschis: ne era dor de ţară. Suntem români, suntem ceea ce suntem, ţara este parte din tine, din fiinţa ta. Oriunde ai fi, orice ai face. Dacă negi asta, te renegi pe tine. Noi nu facem parte din categoria celor care se feresc să recunoască faptul că îşi iubesc ţara. Poate mulţi o iubesc, dar le este ruşine să o spună. Şi e atât de păcat!“, spun cei doi constănţeni.  

Înapoi la prieteni

Din vacanţele la Constanţa, le rămăsese în suflet atmosfera dintr-un bar faimos în oraş, frecventat de tineret. Le-a plăcut şi numele acestuia: Friends (nr. prieteni).

„Ne simţeam mereu bine aici, muzica, oamenii… Eram la o cafea într-o dimineaţă, cu mama lui Cosmin. Puneam ţara la cale şi mai ales, vorbeam despre perspectivă… Voiam să ne căsătorim. Mai fuseserăm la nunţi şi ni se părea că tot ritualul acela, începând de la cununia civilă şi terminând cu petrecerea de la restaurant, nu ni se potriveşte. Atunci am avut ideea nebunească: «Ce-ar fi să o facem aici, la Friends?».

I-am zis barmanului: «Avem o idee, dar e cam trăznită». El a râs sceptic: «La câte am văzut eu, n-aveţi cu ce să mă mai surprindeţi». Dar am reuşit“, râd Alina şi Cosmin.

A început nebunia. Demersuri la Starea Civilă, rugăminţi, rugăminţi. Au obţinut aprobarea. Data stabilită: 1 Decembrie.

Pe certificat e scris unire

Dacă este să fie un lucru de care sunt extrem de mândri, acela îl reprezintă ziua aleasă de ei pentru cununia civilă. „Ce altă dată este mai importantă pentru români? 1 Decembrie, Ziua Naţională! Chiar mă uitam pe certificatul de căsătorie... scrie 1 Decembrie 2012. Data asta înseamnă mult pentru oricare dintre români. Iar noi suntem foarte mândri că suntem Români, cu R mare“, arată Cosmin.

Cununia civilă a fost organizată fără să se ţină cont de cutume. Mirii şi-au invitat prieteni, şi prieteni de-ai prietenilor, fără obligaţii, impunându-le o singură condiţie: să nu vină îmbrăcaţi elegant.

În dimineaţa cununiei, Alina, Cosmin şi familia au venit la bar să aranjeze decorul. Codul de culoare era simplu: tricolorul. Steguleţe, baloane, lumânări şi un drapel mare la intrare. Meniul era tradiţional: mici, slănină, ceapă, ţuică, vin fiert, plăcintă cu brânză, cozonac. Aveau şi taraf de lăutari.

Masa a fost pusă în curte, unde avea să se desfăşoare şi ceremonia. În 4 ore, aranjamentele erau gata. „Am avut 60 invitaţi. Pe unii nici nu-i cunoşteam foarte bine, dar erau încântaţi că sunt invitaţi la aşa eveniment. Restul a fost ca într-un vis“, spun tinerii.

Când s-au prezentat în faţa ofiţerului de stare civilă, mirii erau îmbrăcaţi în hainele lor favorite, obişnuite. La gât purtau ghirlande tricolore. La întrebarea decisivă, Cosmin a răspuns serios „Da“, dar Alina nu s-a abţinut. A strigat: „Bineînţeles că DA!“. Asistenţa a râs, dar doamna de la Starea Civilă a pus-o să dea răspunsul corect: „Da“.

Şi bineînţeles că „Da“ a fost.

„Doi“ în România

Sunt români pentru care 1 Decembrie nu este doar o serbare de conjunctură, ci o piatră de hotar. O dovedesc cei doi tineri din Constanţa, Alina şi Cosmin Tatosian, pentru care decembrie nu este doar luna cadourilor, ci este începutul restului vieţii.

Aici vor să trăiască, aici vor să li se nască urmaşii. În decembrie au de gând să mai facă o premieră: îşi deschid propria cafenea cu patiserie, unde va găti chiar Alina, recunoscută pentru prăjiturele ei delicioase. Ei au gândit designul, ei au decorat micul local care se numeşte simplu „Doi“.

Faţada arată ca o cutie de bomboane, iar interiorul va fi cochet, intim şi prietenesc. „Aşa este şi conceptul: «Bakery and Bits of Friendship», patiserie şi frânturi de prietenie. Tema Friends se regăseşte şi la noi deci, pentru că ne defineşte“, râd cei doi români fericiţi.

Crezul perechii Alina - Cosmin se regăseşte într-o postare de-a lor de pe Facebook: „Lahti, Constanţa sau orice alt loc... noi suntem capabili să ne construim propriile vieţi grozave, oriunde am merge. Depinde doar de noi!“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite