FOTO VIDEO Preşedintele Traian Băsescu a obţinut reconfirmarea brevetului de comandant de navă. „A luat testarea cu brio“, a spus examinatorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit după trei ore din sediul CERONAV din Constanţa, unde a susţinut examenul de revalidare a brevetului de comandant de navă.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a ieşit de la examenul de reconfirmare, în jurul orei 12.45. El a simulat scoaterea unei nave din Portul Rotterdam, un petrolier de 260 de metri, fără remorcher.

„Am ancorat nava în siguranţă, iar armatorul este mulţumit. Şi eu am brevetul“, a afirmat Băsescu. 

Instructorul său a fost Gheorghe Dragomir, iar examinator a fost Alius Marinescu. „Este un cursant de elită“, a declarat Dragomir, iar Marinescu l-a completat: „A trecut examinarea cu brio“.

Preşedintele a purtat şapca de comandant de pe nava Biruinţa. „Ar fi fost o lipsă de respect să vin îmbrăcat altfel“, a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu s-a prezentat la examen în dimineaţa de vineri, 16 august, înainte de ora 9, la sediul de pe strada Baba Novac.

Preşedintele era îmbrăcat în uniformă de comandant de navă. El a declarat că are emoţii, ca la orice examen şi că este mai greu să conduci o ţară decât un vas.

Anul trecut, în august, lui Băsescu i-a expirat valabilitatea brevetului care îi dădea dreptul să comande o navă. Acesta trebuie reconfirmat la fiecare 5 ani, în urma unor cursuri. Şeful statului a afirmat că nu a putut urma pregătirea deoarece a fost ocupat cu suspendarea.

Şeful statului s-a pregătit în particular cu un specialist al CERONAV, care i-a predat materia în vila de protocol de la Neptun.

La un an după ce i-a expirat brevetul de comandant, Traian Băsescu s-a apucat din nou de cursuri. De această dată însă, şeful statului nu a mai mers la sediul CERONAV, ci a plătit un instructor personal care merge la locul ales de cursant.

Cursurile pentru reconfirmarea brevetului durează de obicei trei săptămâni şi sunt valabile pentru cinci ani. Şeful statului s-a înscris săptămâna trecută şi a ales să urmeze cursurile "la urgenţă".

Directorul CERONAV Constanţa, Ovidiu Cupşa, a declarat pentru Adevărul că "Băsescu a plătit o taxă cu 50% mai mare pentru a se asigura că are un instructor disponibil să vină în fiecare zi la vila de protocol de la Neptun. Taxa pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă costă în mod normal 1500 lei, iar preşedintele a achitat 2300 lei şi va termina cursurile în mai puţin de o săptămână."

În cursul zilei de vineri, 16 august Traian Băsescu este aşteptat să vină la sediul CERONAV Constanţa pentru a susţine examinarea pe simulatorul de navă, după care poate să-şi depună actele la Autoritatea Navală Română pentru o obţine brevetul. 

Cum iese Traian Băsescu din Portul Rotterdam cu o nava de 260 metri, fara remorchere. Pe simulator

Chiar şi cu brevetul în mână, Traian Băsescu nu va putea să conducă nave mai mari de 3000 tdw fără cursurile IMO.

Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV este singura instituţie din România care îl poate atesta pe preşedinte în vechea sa funcţie de comandant de vas.

Cursurile IMO (legislaţie navală internaţională) îl costă pe şeful statului încă 4000 lei. Dacă va alege să le facă şi pe acestea în regim de urgenţă şi cu instructor personal. şeful statului trebuie să scoată din buzunar 6000 lei. (Adrian Boioglu)

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite