FOTO Băsescu, după testul de reconfirmare a brevetului: „Un comandant de navă nu concepe să primească sub 10.000 de dolari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Facebook
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Facebook

Preşedintele Traian Băsescu a trecut testul de reconfirmare a brevetului de comandant de navă, adăugând că salariul este unul dintre avantajele acestei funcţii.

UPDATE Traian Băsescu a trecut testul de reconfirmare a brevetului.  

„Mi-a plăcut să stau în simulator. Testul a fost scoaterea din Portul Rotterdam. Brevetul meu e pentru navă mai mare de 3.000 de tone, orice tonaj. Înainte să stabilească Guvernul zi liberă, stabilisem data de examinare pentru vineri, iar eu le-am mulţumit tuturor celor care au participat, pentru că trebuiau pornite simulatoarele. Şi-au sacrificat ziua.“, a arătat şeful statului.

Totodată, el a precizat că, în calitate de comandant, va avea un salariu de cel puţin 10.000 de dolari.

„Sub 10.000 de dolari, e greu să concepi să primeşti.“, a spus Băsescu.  

„Cursantul Traian Băsescu este un cursant de elită, şi-a însuşit foarte bine deprinderile necesare. A terminat cursul cu brio, deci foarte bine. Brevetul de comandant de cursă lungă este luat încă din 1981. Deci, uitaţi, brevetul şi confirmarea de acum.“, a declarat instructorul acestuia.

Preşedintele a adăugat că va urma şi cursurile IMO, dar a specificat că „în niciun caz în această vară“.

 Băsescu a refuzat să comenteze declaraţiile premierului Victor Ponta, care afirmase anterior că, dacă va mai fi interimar la Transporturi, nu va semna brevetul de comandant de navă al preşedintelui, ci îl va testa personal.

Şeful statului a ajuns, vineri, la sediul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale, fiind îmbrăcat cu un costum de comandant de navă. Întrebat de jurnalişti dacă are emoţii, el a confirmat, adăugând că este prima dată când trebuie să dea examenul pentru reconfirmarea brevetului.

„Nu există examen la care să nu ai emoţii. Şi am şi o problemă. Este prima dată de când m-am dat jos de pe navă când am întreruptă valabilitatea brevetului de comandant. Anul trecut mi-a expirat dreptul de a mă urca pe o navă în funcţia de comandant, pentru că am fost ocupat cu suspendarea“, a spus şeful statului, râzând.

Răspunzând unei alte întrebări, el a declarat că este mai uşor să conduci o navă decât o ţară: „Ţara este mai greu de condus decât o navă. La bordul navei, comandantul nu prea are opoziţie“.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a început, la CERONAV, cursul de reconfirmare a brevetului de comandant de navă. Fără reînnoirea brevetului de comandant, şeful statului nu s-ar mai putea afla la comanda unui vapor. De asemenea, pentru a naviga, el trebuie să urmeze şi cursuri IMO, de perfecţionare.

Potrivit directorului CERONAV, Ovidiu Cupşa, preşedintele a solicitat un program personal de urgenţă pentru cursurile de reconfirmare a brevetului, plătind 2.300 de lei faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, un instructor al centrului de pregătire deplasându-se la vila de protocol de la Neptun.

Reconfirmarea brevetului de comandant de navă se face o dată la cinci ani, iar şeful statului a urmat ultimele cursuri de pregătire şi perfecţionare în anul 2007.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite