FOTO VIDEO Constanţa a stat neclintită în „Poziţia copilului“. La proiecţia de gală, marii câştigători ai Ursului de Aur au venit în faţa publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipă de aur. Actorul Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer şi producătoarea Ada Solomon - la Constanţa FOTO Adrian Mergiani
Echipă de aur. Actorul Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer şi producătoarea Ada Solomon - la Constanţa FOTO Adrian Mergiani

Subiect familiar, personaje cunoscute, metehne şi practici uzuale, peisaje din sud-estul ţării şi referiri la litoral – destule motive suplimentare pentru a vedea la Constanţa filmul românesc în faţa căruia s-a înclinat un festival de anvergura Berlinalei.

Premiatul film „Poziţia copilului“ al regizorului Călin Peter Netzer a rulat duminică seara în proiecţie de gală, în sala arhiplină de la Cityplex. Pelicula este cel mai recent succes românesc, cucerind trofeul Ursul de Aur de la Festivalul de Film la Berlin.

Constănţenii au asistat într-o linişte absolută la derularea poveştii oedipiene de pe marele ecran.

Cornelia, doamnă din lumea bună, este mâna de fier din familie. Ea este arhitect, soţul este medic, iar fiul îşi dă doctoratul în chimie. Strălucirea din viaţa lor ascunde o imensă dramă: Barbu îşi detestă părinţii.

Viaţa îndestulată pe care o oferă fiului lor nu ajunge pentru relaţia lor. Barbu vrea independenţă totală şi se chinuie din răsputeri să rupă legătura ombilicală menţinută de mama lui. Frondă maximă: îşi alege o iubită din Tulcea, mamă a unei fetiţe. Evident, Cornelia nu este de acord cu legătura lor, pentru că îşi dorea cu totul altceva pentru Barbu.

Gesturile lui de răzvrătire nu sunt acceptate de mamă, care le interpretează tot ca pe nişte copilării. Limbajul ajunge la extrem, dar nici în faţa acestui argument Cornelia nu cedează. Ba chiar sfârşeşte prin a-i da dreptate „copiluţului“.

Pentru a-şi câştiga fiul, femeia încearcă să facă alianţe inclusiv cu cea pe care o detestă - Carmen, iubita lui. Dar şi tânăra este bulversată de comportamentul lui Barbu, care se înstrăinează tot mai tare şi face alegeri proaste pe bandă rulantă. Cea mai gravă: depăşirea încăpăţânată a unui şofer pe drumul dintre Hârşova şi Feteşti.

Imprudenţa duce la moartea unui copil de 12 ani din Bucu - Ialomiţa, surprins pe şosea. Pe Barbu îl paşte acum închisoarea, dar familia nu îl va lăsa tocmai acum, în aşa cumpănă. Tânărul este nevoit să accepte ajutorul părinţilor care apelează la toate metodele pentru a-l scăpa de puşcărie.

Cornelia luptă din răsputeri, ca un avocat versat, pentru rezolvarea dosarului, punându-şi toate relaţile în funcţiune. Probele din dosar sunt ajustate, la fel şi declaraţiile celor implicaţi.

Puternica familie intră însă în impas în faţa familiei modeste şi demne a copilului ucis. Mergând să-şi exprime condoleanţele şi să ofere bani de înmormântare, Cornelia ajunge să plângă mai abitir decât mama îndoliată (interpretată magistral de actriţa Tania Popa).

Finalul filmului este cutremurător, când Barbu îşi asumă curajul decisiv şi apare în faţa tatălui copilului. Gestul făcut de tatăl îndurerat lasă spectatorii cu o povară în suflet.

Întreaga încărcătură a filmului este dusă de actriţa Luminiţa Gheorghiu (Cornelia), care a jucat fără cusur. Florin Zamfirescu (Relu) este veridic în rolul soţului dominat, iar Bogdan Dumitrache (Barbu) aşază o piatră fundamentală la temelia carierei lui. Ilinca Goia (Carmen) îşi păstrează frumuseţea în ciuda rolului care o arată într-o feminitate vulnerabilă. Vlad Ivanov (Laurenţiu, şoferul depăşit de Barbu, care l-a forţat pe acesta să accelereze pierzându-şi vizibilitatea) continuă seria personajelor cinice şi corupte care l-au consacrat. Adrian Titieni (Traian) este dureros de real în postura tatălui al cărui copil a fost omorât.

„Am turnat filmul în 30 zile, iar cea mai grea scenă la care am lucrat a fost cea dintre Cornelia şi Laurenţiu. Filmul este inspirat din mai multe poveşti reale, iar dacă mă întrebaţi ce părere a avut mama mea despre acest film, ei bine, aflaţi că i-a plăcut. Şi este în continuare mândră de mine“, a declarat zâmbind regizorul Călin Peter Netzer parafrazând o replică din film. Regizorul este coautorul scenariului, împreună cu Răzvan Rădulescu.

Echipa de producţie a filmului, condusă de Ada Solomon, ţinteşte Oscarul pentru „Poziţia copilului“, ceea ce depinde însă de distribuitorul pentru Statele Unite ale Americii.

„Filmul nostru este un bun ambasador pentru România, deoarece a avut curajul să trateze teme sensibile pentru societatea noastră. Dar modul în care a făcut-o a determinat ţări ca Italia sau Spania să declare că s-au regăsit în subiect“, a spus producătoarea Ada Solomon.

La realizarea peliculei care a obţinut un asemenea trofeu a contribuit şi o televiziune din Constanţa, Soti Cable Neptun.

Filmul rulează la Cityplex Tomis Mall până la 21 martie. Subiect familiar, personaje cunoscute, metehne uzuale, peisaje din sud-estul ţării şi referiri la litoral – destule motive suplimentare pentru a vedea la Constanţa filmul românesc în faţa căruia s-a înclinat un festival de anvergura Berlinalei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite