FOTO Idee de business în domeniul fericirii: ziar nou pe piaţa din România, distribuit la cele mai frumoase evenimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziarul personalizat „Clipe de fericire“ Foto Alin Panaite
Ziarul personalizat „Clipe de fericire“ Foto Alin Panaite

O jurnalistă a avut ideea creării unui ziar personalizat, dedicat evenimentelor speciale din viaţa noastră. „Clipe de fericire“ cuprinde povestea, fotografiile şi emoţiile pe care oamenii vor să le transmită urmaşilor.

După ce a trecut prin toate mediile presei (scris, online, tv, radio, PR şi producţie publicitară), Alina Enache, o jurnalistă din Constanţa, a simţit că e timpul pentru altceva. Voia o presă pentru făcut amintiri frumoase, dincolo de bătăliile zilnice pentru existenţă.

Ideea o avea mai de mult, de când lucra la gazetă. A documentat-o între timp şi când viaţa i-a dat impulsul, a pus-o în aplicare. A creat ziarul „Clipe de fericire“, o publicaţie gândită special pentru momente aniversare. Ziarul se tipăreşte în tiraj redus şi este destinat celor mai apropiaţi oameni ai cuplului care sărbătoreşte o logodnă, o nuntă, venirea pe lume a unui copil sau ziua lui de naşterE. Ocaziile merg până la reuniuni de familie, agape, revederi de la absolvirea şcolii etc. 

„Fericirea e efemeră, uneori chiar se uită, dar ziarul o imortalizează. Cum ar fi să citim astăzi un reportaj realizat în ziua în care s-au căsătorit părinţii sau bunicii noştri? Să citim ce au spus, ce gândeau, ce simţeau, cum le străluceau ochii de fericire? Ai asista astfel la fericirea din care aveai să te tragi chiar tu“, arată Alina Enache.

GALERIE FOTO CU ZIARUL PERSONALIZAT „CLIPE DE FERICIRE“

Fericirea e în siguranţă în condeiul Alinei. La 33 ani a căpătat destulă experienţă în citirea emoţiilor, în îndepărtarea artificialului, în captarea emoţiilor reale - ştie că poate să le pună în valoare, cu delicateţe. „Unora le place să-şi afişeze fericirea pe Facebook şi pe Instagram. Alţii o ţin pentru sine şi pentru oamenii foarte apropiaţi. Lor li se adresează acest proiect. Până la urmă, doar oamenii care ne iubesc cu-adevărat ne înţeleg emoţia“, afirmă ea.

Naşterea unui ziar dedicat

Crearea unui ziar personalizat începe cu documentarea personajelor cu care trebuie să empatizezi. Trebuie să le afli povestea care i-a adus împreună, primele impresii, senzaţiile, gândurile şi sentimentele încă nemărturisite public. Apoi glumele, complicităţile, alinturile, răsfăţurile, visurile, speranţele şi să le intensifici clipa de glorie „de a apărea în ziar“. Alegi apoi fotografiile cele mai reuşite, preferatele cuplului, dar şi cele care se potrivesc cel mai bine privirii. După editarea lor, începi scrierea textelor - care trebuie să fie pline de inspiraţie şi să surprindă esenţa pe care poate personajele n-au ştiut să o transmită în cele mai alese cuvinte. Scrisul este urmat de tehnoredactare, aşezarea în pagină şi armonizarea text-ilustraţie - exact ca la ziar. Când varianta finală este stabilită, ziarul pleacă la tipar. De aici va ajunge în mâinile protagoniştilor, care îşi vor vedea negru pe alb propria viaţă, cuprinsă într-o capsulă a timpului. 

Ziarul personalizat „Clipe de fericire“ făcut de o jurnalistă din Constanţa - Alina Enache Sursa Arhiva personală

„Atunci am cea mai mare mulţumire, când văd reacţia oamenilor. Citesc uimiţi ziarul de parcă ar descoperi acolo o poveste nouă. Şi chiar îmi spun asta! Dar eu scriu exact aşa cum îi văd eu, cum îi văd alţii şi cum se descriu ei înşişi. Aici e un secret: a scrie despre oameni fericiţi îţi dă o stare de bine. Chiar dacă fericirea-i prea banală, poate, pentru un articol de presă. Dar pentru cititorii mei nu este aşa. Există un schimb de energie: oamenii sunt atât de bucuroşi să-şi spună povestea, iar eu îi ascult cu atâta plăcere, încântată că ei mi-o împărtăşesc ca unui vechi prieten, încât totul vine de la sine!“, zâmbeşte Alina Enache (foto dreapta).

Luminiţa, mireasa lui Dan, a plâns când şi-a văzut ziarul de nuntă. Era povestea lor, dar prezentată ca o poveste de film: „M-a emoţionat aşa mult... Transmitea emoţii puternice şi era scris cu atâta talent, cu fotografiile dragi nouă. Este o amintire nepreţuită care va rămâne copiilor şi nepoţilor noştri“.

Ploaia, lacrimi de tristeţe sau de bucurie

Ca în viaţă, startul a fost cu mari emoţii. Prima nuntă despre care a scris a fost pe punctul de a fi un fiasco – dacă mireasa n-ar fi avut puterea să transforme totul în favoarea momentului. Tinerii se căsătoreau pe malul mării, într-o zi de iunie. Totul era aranjat la milimetru, când vremea le-a făcut surpriza cea mare: a început ploaia.

Instinctivul „Vai, ce dezastru, ce ne facem!?“ nici n-a fost luat în calcul. Mireasa a primit ploaia ca pe un semn bun care-i provoacă să treacă peste obstacole, mirele i-a ţinut isonul, nuntaşii s-au destins văzându-i amuzaţi şi nunta a mers mai departe, mai plină de voie bună. Oamenii s-au bucurat ca nişte copii pe care-i prinde ploaia caldă şi care se bucură de ea, liberi de constrângeri.

„De aceea, ziarul este cea mai bună mărturie a fericirii, chiar dacă noţiunea şi percepţia noastră despre ceea ce ne face fericiţi se schimbă cu timpul. Dar s-o ai palpabilă, să o răsfoieşti când ţi-e drag sau când ţi-e greu... E o dovadă c-a existat, că n-a fost doar o iluzie, că ai trăit clipe frumoase, clipe de fericire“, mai spune Alina.

Ziarul personalizat „Clipe de fericire“ făcut de o jurnalistă din Constanţa - Alina Enache Sursa Arhiva personală

Ziarele personalizate „Clipe de fericire“ Sursa Clipe de fericire

Ziarul personalizat „Clipe de fericire“ făcut de o jurnalistă din Constanţa - Alina Enache Sursa Arhiva personală

Cât costă „Clipele de fericire“

„Clipe de fericire“, ziar de minimum 4 pagini, este personalizat, după dorinţa personajelor, după stilul nunţii sau al petrecerii: tradiţional românesc, mediteranean, interbelic, vintage, rock, steampunk, ’80’s, Disney, quality, tabloid, color, alb-negru, sepia, în format A4, A3 etc. Unii vor un singur exemplar, doar pentru ei. Alţii vor mai multe exemplare pentru a le dărui apropiaţilor. Orientativ, pachetul de 10 exemplare costă 600 lei, iar preţul scade cu cât numărul de ziare comandate este mai mare.

„Ce mă bucură este că mirii învaţă că nunţile trebuie să-i reprezinte pe ei, nu pe rude, nu pe invitaţi. Nunta este despre fericirea lor, mai puţin despre a-ţi mulţumi părinţii şi neamurile. Putem fi fericiţi şi trebuie să nu uităm asta. Asta am vrut, să dau profesiei de jurnalist un alt înţeles. Să scriu despre realitate şi oameni, într-o lumină aparte. Pentru că despre fericirea oamenilor se vorbeşte din ce în ce mai puţin. În plus, cred că orice om are o poveste ce merită să fie transmisă mai departe“, este convinsă Alina Enache, colecţionara de poveşti frumoase. 

Alina Enache, creatoarea ziarului „Clipe de fericire“ Foto Alin Panaite

Ziarul personalizat „Clipe de fericire“ făcut de o jurnalistă din Constanţa - Alina Enache Sursa Arhiva personală

Pe aceeaşi temă: 

Povestea specială a rochiei de mireasă purtate de Alina Binder, soţia fostului principe Nicolae: „A dorit ceva de inspiraţie tradiţională“ VIDEO

Imagini superbe de la nunta actorilor Kit Harington şi Rose Leslie: mireasa a purtat o rochie de poveste. Ce ţinute au ales actriţele din „Game of Thrones“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite