FOTO Cătina, ginsengul românesc, creşte şi la Constanţa. Un pensionar cultivă planta-minune pe şase hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul rod de pe plantaţie FOTO Facebook
Primul rod de pe plantaţie FOTO Facebook

Un constănţean deţine în localitatea Tortoman o plantaţie de şase hectare de cătină, considerată ginsengul românesc, dar şi o plantaţie de goji. Întreţinerea cătinei pe un an întreg costă aproximativ 10.000 de euro.

Primii butaşii de cătină au fost plantaţi în urmă cu trei ani. „Mi-am dorit mereu să am o livadă la ţară. Voiam să fie aproape de un drum judeţean sau naţional. Am ales cătina întrucât luasem de mai multe ori aşa ceva şi am scăpat de bolile ierniiׅ“, spune Nicolae Bratosin de 63 de ani. Acum este pensionar, iar înainte de a porni afacerea a fost bijutier.

A învăţat cum se plantează şi se întreţine o astfel de cultură de la un prieten din Arad, care i-a dat primii butaşi, apoi i-a înmulţit singur în pepinieră. „M-am documentat foarte mult pentru a avea rezultate deosebite“, mărturiseşte el. Spune că întreţinerea unei astfel de plantaţii se face relativ greu, dar dacă o faci cu pasiune nimic nu este prea greu.

Şi-a dorit dintotdeauna o livadă. Zilnic, porneşte de la Constanţa la Tortoman, acolo unde are o mică afacere. Dar nu o priveşte aşa, ci ca un colţ unde se poate bucura de natură. „Ce este mai frumos decât să asculţi păsărelele ciripind“, spune el.

Un singur angajat, paznicul

În primii doi ani a trebuit să aibă grijă ca pământul să rămână negru, să nu crească nicio buruiană, care să încetinească dezvoltarea cătinei. Abia apoi terenul se nivelează. Prima recoltă adevărată vine în al treilea an. Are şi sistem de irigaţii prin picurare.

Întreţinerea plantaţiei într-un an ajunge la 10.000 de euro. Are un singur angajat – paznicul. La plantaţie muncesc el, copiii şi nepoţii. A încercat să obţină fonduri europene pentru a pune pe picioare o astfel de plantaţie, însă întocmirea dosarului i s-a părut prea complicat şi a renunţat.

La primul cules a scos 4,5 tone la hectar. Tot ce a obţinut de pe plantaţie a împărţit prietenilor şi cunoscuţilor.
Nu vrea să vândă fructele în stare naturală, ci să le prelucreze şi să le vândă sub formă de nectar congelat. Singur şi-a conceput utilaje de presare la rece, care au un randament de 90%, în condiţiile în care instalaţiile de pe piaţa românească dau doar 60%. La Tortoman mai deţine o hală de prelucrare şi un spaţiu de depozitare.

Goji, culeas bob cu bob

Nu se opreşte aici. Vrea să-şi deschidă propriul magazin de comercializare a cătinei. În Dobrogea mai sunt două plantaţii de cătină: la Grădina şi la Tulcea. Este convins că deţintorii de plantaţii din zonă vor apela la el pentru procesarea cătinei.

Alături de cătină, experimental, a plantat şi un hectar de goji. „Cred că noi românii am avut goji întotdeauna, dar nu am ştiut. Oamenii o numesc garniţă şi fac garduri cu ea“, spune cultivatorul. Nu se întreţine greu, însă este o mare problemă cu culesul el. „Se culege bob cu bob şi noi râdeam şi spuneam că trebuie un sat de chinezi ca să culeagă o plantaţie de goji“, râde el. Un om nu poate culege mai mult de trei – patru kilograme de goji într-o singură zi. Cea mai mare problemă a avut-o cu curentul electric.  „Nu m-a costat plantaţia cât m-a costat curentul de la ENEL. Pe întreaga instalaţie am dat 60.000 de euro“, se plânge omul.       
 
Poate înlocui medicamentele

Cătina conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc”, cătina poate înlocui deseori medicamentele, fiind un aliment bogat în vitamina C. Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează. O cură de o lună de zile cu suc obţinut din bobiţe de cătină este indicată atât persoanelor care suferă de hepatită cronică, cât şi celor care au un sistem imunitar slăbit sau se află în convalescenţă.

Ai nevoie de jumătate de kilogram de boabe şi de 500 ml de miere. Storci bine boabele, într-un tifon şi zeama obţinută o torni peste miere. Amesteci bine şi laşi la macerat o zi. Din sucul obţinut iei câte 2 linguri, de trei ori pe zi. Îl poţi dilua şi cu puţină apă.

Uleiul de cătină, eficient în bolile de piele

Cătina este recomandată şi în îngrijirea pielii, căci îi asigură vitaminele necesare pentru fermitate şi elasticitate (vitamine A, K, E, B), dar îi oferă şi protecţie împotriva radicalilor liberi. Eczemele, mâncărimile, dar şi arsurile pielii sunt neplăceri cărora le grăbeşti vindecarea, dacă foloseşti ulei de cătină. Îl aplici de trei ori pe zi, pe zonele afectate. Şi psoriazisul poate fi ameliorat cu ajutorul acestui leac, pe care îl poţi cumpăra de la magazinele naturiste, scris clickpentrufemei.ro.

Vă mai recomandăm:

Cele mai profitabile culturi de plante medicinale

FOTO VIDEO Plantaţia de goji, o afacere profitabilă pe timp de criză. Fructul este un adevărat medicament natural



 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite