Cele mai bune remedii pentru aciditatea gastrică
0Mai ales după excesele de Sărbători, resimţim mai acut aciditatea gastrică şi avem nevoie de ajutoare de nădejde ca să reducem problemele digestive.
Natura oferă o varietate de soluţii pentru problemele digestive: sunt plante care combat hipersecreţia acidă, altele care calmează durerea şi arsura epigastrică, reduc inflamaţia şi elimină senzaţia de greaţă.
Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne oferă câteva remedii eficiente împotriva nesuferitei acidităţi gastrice.
„Florile de gălbenele, pătlagina, florile de salcâm, de muşeţel, menta, troscotul, frunzele de păpădie, coada-şoricelului, ţintaura şi coada-racului – toate sunt utile persoanelor care suferă de hiperaciditate. Sunătoarea are un atu în plus: pe lângă efectul cicatrizant, are şi o acţiune calmantă şi antidepresivă“, subliniază dr. Constantina.
Aceste plante se pot utiliza în amestec, sub formă de infuzie (o linguriţă de amestec la o cană cu apă fierbinte). Se beau două-patru căni pe zi, înainte sau după masă, timp de patru-şase săptămâni.
În acelaşi scop, se poate folosi pulberea de rădăcină de obligeană – o jumătate de linguriţă de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol. „Acest remediu are efect antispastic, calmant, dar are şi rol antibiotic contra bacteriei ulcerului, Helicobacter pylori“, spune specialista.
O altă pulbere benefică este cea de rădăcină de lemn-dulce. Se administrează o linguriţă de trei-patru ori pe zi, tot pe stomacul gol. Lemnul-dulce este un tratament puternic, cu acţiune antiinflamatoare de tip cortizonic. Şi pulberea din frunze de zmeur este utilă, tot câte o linguriţă de trei ori pe zi.
„Uleiul de cătină, de gălbenele şi cel de sunătoare au şi ele acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă la nivel digestiv. Se iau între cinci şi zece picături de două-trei ori pe zi, vreme de şase-opt săptămâni“, completează medicul Ruxandra Constantina.
Tratamente naturale care inhibă dezvoltarea bacteriei ulcerului
1. Uleiul volatil de mentă şi de cimbru (în proporţie de 2:1), câte trei picături de amestec, de trei ori pe zi, cu puţină apă. Cura durează două-trei săptămâni.
2. Ardeiul iute, menta, feniculul, coriandrul, chimenul, hreanul şi scorţişoara sunt condimente pe care le putem include zi de zi în dietă, pentru efectul lor antibiotic.
3. Tinctura de propolis, în amestec cu miere sau cu lapte călduţ (30 de picături pe zi).
Citeşte şi:
Cum se prepară şi cum se bea corect ceaiul
Se ştie că unele ceaiuri sunt mai bune decât altele într-o anumită problemă de sănătate, dar este mai puţin cunoscut că eficienţa acestora depinde într-o mare măsură de modul de preparare şi de momentul în care le bem.
VIDEO Cum ne îmbolnăvesc remediile naturale şi cum le recunoaştem pe cele riscante
Terapiile naturale către care se îndreaptă tot mai mulţi români în ultima vreme nu sunt lipsite de riscuri. De altfel, există în continuare pe piaţă o varietate de produse necontrolate de nicio autoritate, care pun serios în pericol sănătatea. Acestea sunt doar o parte dintre subiectele care s-au discutat astăzi la Adevărul Live.