Foștii inspectori școlari care au primit ca șpagă brânză și pește au dat în judecată școlile care i-au concediat din funcție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi foști inspectori școlari de la Constanța au fost condamnați pentru trafic de influență și concediați de unitățile școlare la care predau. Au primit diverse bunuri pentru ca soția unui învățător să ia notă de trecere la un concurs organizat în 2021.

Iulia Cabrancea a fost condamnată de Tribunalul Constanța Foto: Iulia Cabrancea/Facebook
Iulia Cabrancea a fost condamnată de Tribunalul Constanța Foto: Iulia Cabrancea/Facebook

Iulia Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar, și Lucian Faliboga, inspector şcolar pentru managementul resurselor umane, în cadrul lnspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Constanţa au încheiat, cu procurorul, acord de recunoaștere a vinovăției.

Profesoara Cabrancea - doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare

Pe 7 martie 2024, Tribunalul Constanța i-a admis acordul și a condamnat-o pe profesoara Iulia Cabrancea la 2 ani de închisoare cu suspendare. Instanța a constatat că infracțiunea este concurentă cu o alta, a contopit-o și a stabilit în final ca inculpata să execute doi ani şi opt luni de închisoare, cu suspendare.

În acordul de recunoaștere a vinovăției se menționează că profesoara Cabrancea a primit la data de 3 septembrie 2021, de la un învățător, denunțător în cauză, suma de 200 de euro, aproximativ 15 kilograme de brânză și un pește din specia crap de aproximativ 12 kilograme (bunuri în valoare de 750 de lei n.r.) pentru a-i facilita soției acestuia obținerea unei note de trecere pentru un post de învățător.

După ce au fost afișate rezultate la concurs și a aflat că soția nu a luat notă de trecere, învățătorul l-a sunat pe Lucian-Dorel Faliboga, inspectorul școlar pentru resurse umane, care i-a sugerat să facă contestație, discutând, în același timp, cu colega sa inspector despre această situație.

Pe 7 septembrie 2021, în schimbul banilor și bunurilor primite, Iulia Cabrancea i-a solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații a concursului să acorde notă de trecere soției învățătorului. În final, aceasta a obținut postul de învățător la un liceu din Constanța.

Pedeapsa primită de Iulia Cabrancea la Tribunalul Constanța nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Instanța a dispus și confiscarea de la profesoară a sumei de 200 de euro şi a celei de 750 lei, echivalentă produselor primite. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, aceasta va presta și muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa sau în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa pe o perioadă de 60 de zile.

Profesoara a mai fost condamnată, în 2022, că a luat mită 5.000 de euro pentru a transfera ilegal un elev de la o școală gimnazială, la un colegiu din Constanța.

Profesorul Faliboga - un an și șase luni de închisoare cu suspendare

Instanța i-a admis și profesorului de matematică Lucian Faliboga acordul de recunoaștere a vinovătiei. Curtea de Apel Constanța l-a condamnat definitiv, la data de 11 octombrie 2023, pe fostul inspector pentru resurse umane, la un an și sase luni de închisoare cu suspendare, tot pentru trafic de influență.  

Lucian Faliboga a fost condamnat pentru că a primit, în perioada noiembrie-decembrie 2021, de la același învățător, aproximativ 100 kg de varză albă, 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc de 150 kg și trei baloți de paie, bunuri în valoare totală de aproximativ 3.000 de lei. Instanța a dispus confiscarea acestei sume de la inculpat și l-a obligat la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei municipiului Mangalia sau la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Profesorii șpăgari au fost concediați de unitățile de învățământ

În prezent, Lucian Faliboga și Iulia Cabrancea nu îsi mai exercită meseria de profesor, fiind concediați de unitățile de învățământ unde aceștia au predat, aspect confirmat pentru „Adevărul” de Sorin Mihai, șeful IȘJ Constanța.

Prima măsură luată față de cei doi a fost încetarea activității la Inspectorat, iar în acest an școlar și unitățile de învățământ au desfăcut contractele de muncă, de profesori”, a precizat profesorul Sorin Mihai, inspectorul școlar general de la IȘJ Constanța.

Au dat în judecată școlile

După ce li s-au desfăcut contractele de muncă cu IȘJ Constanța, cei doi au fost concediați și de la unitățile de învățământ la care își desfășurau activitatea de profesor. Nemulțumiți de această decizie, Lucian Faliboga a dat în judecată, pe 15 februarie 2024, Școala Gimnazială „Gala Galaction” din Mangalia, contestând decizia de concediere, în timp ce Iulia Cabrancea a dat în judecată, pe 14 martie 2024, Școala Gimnazială Nr. 24 „Ion Jalea” din Constanța.

E dreptul fiecăruia să acționeze în instanță”, a mai precizat inspectorul școlar general Sorin Mihai.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite