EXCLUSIV Marinarul român a fost salvat! UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două nave-spital se îndreaptă spre cargoul pe care a fost ţinut prizonier timonierul tulcean. Şapte piraţi au murit în urma altercaţiilor din această dimineaţă.

Citeşte şi
Marinar răpit de somalezi, ameninţat cu moartea

UPDATE 15.25 - Echipajul de pe nava Rim a fost salvat. Marinarul român, Virgil Teofil Creţu (36 de ani) din Tulcea, este singurul rănit. Aşa cum declarase mai devreme şi Dorel Onaca, specialistul constănţean în salvări pe mare, piraţii fuseseră ucişi. Declaraţiile aparţin lui Mustafa Rami, fratele proprietarului navei.

UPDATE ora 13.15 Proprietarul Mustafa Rami a pierdut contactul cu vasul Rim. „Aştept confirmarea trupelor de salvare, ei trebuie să mă anunţe când ajung la bord, să-i salveze pe marinari“, a declarat bărbatul.
„Am pierdut contactul cu nava mea, probabil s-au îndepărtat prea mult“, a completat sirianul. El spune că elicopterul de salvare a decolat din Londra în această dimineaţă, la ora 11.00.

UPDATE ora 12.45 Un elicopter al Naţiunilor Unite se află în aceast moment în drum spre nava răpită de piraţii somalezi. „Am luat legătura cu biroul de securitate din Londra, care a trimis elicopterul de salvare. Acum, aparatul de zbor se află la doar şapte mile depăratare de vapor“, a declarat Mustafa Rami, proprietarul vasului Rim.

Iubita marinarului a declarat pentru „Adevărul de Seară“ Constanţa că la bordul vasului se află şi nepotul şi fratele proprietarului cargoului. „Refuz să confirm această informaţie, vreau să aştept până când vor fi toţi în siguranţă“, a declarat Mustafa Rami.

UPDATE 10.45 Dorel Onaca, specialist în operaţiuni de salvare pe mare, este în drum spre Mogadishu, Somalia, pentru a veni în ajutorul marinarilor ţinuţi prizonieri pe nava Rim. „Ceea ce trupele de salvare nu înţeleg în momentul de faţă este că piraţii somalezi care au răpit nava sunt morţi cu toţii pe puntea navei, iar marinarii au preluat conducerea. Marinarul roman este acum la timonă, dar starea lui este destul de gravă. Trebuie să ne mişcăm foarte repede pentru că, dacă ceilalţi piraţi află că nava a fost eliberată, vor porni spre noi cu şalupe rapide şi nu se vor lăsa până nu ne scufundă", a declarat Dorel Onaca.

UPDATE ora 9.30
Reprezentantul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, nu exclude posibilitatea ca marinarul să mintă în legătură cu faptul că a fost împuşcat. „În astfel de situaţii, pot fi luate în calcul două scenarii plauzibile: fie marinarul a fost împuşcat, fie el este ameninţat să spună asta“, a declarat Mihălcioiu.
„Răscumpărarea nu a fost plătită încă, iar situaţia este foarte gravă. Dacă marinarul este rănit, are nevoie urgentă de asistenţă medicală“, a completat liderul SLN.

Navigatorul a fost împuşcat în zona bazinului, după ce grupurile de răpitori s-au luat la ceartă. „M-a sunat şi mi-a spus că piraţii se împuşcă între ei, iar el a fost rănit la şold“, spune Mariana Andrei, iubita marinarului.

Femeia spune că este disperată şi se teme pentru viaţa marinarului, pusă în pericol în fiecare secundă. „Patronului navei nu îi pasă de viaţa marinarilor de la bord, nu vrea să plătească niciun leu“, spune Mariana cu lacrimi în ochi.

Marinar român găsit mort în apele Italiei

Virgil Teofil Creţu (36 de ani) din Tulcea a fost capturat la începutul lunii februarie, când piraţii somalezi au sechestrat nava NV Rim sub pavilion nord-coreean, cu zece marinari la bord.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite