Evaluare Naţională 2022. Psiholog şcolar: „Emoţiile sunt fireşti, iar elevii le pot face constructive”
0Peste 6.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din judeţul Constanţa vor susţine marţi, 14 iunie, proba scrisă la Limba şi literatura română în cadrul examenului de Evaluare Naţională.
Evaluarea Naţională debutează cu proba scrisă la Limbaşi literatura română. Urmează, joi, 16 iunie, proba la Matematică. La nivelul judeţului Constanţa s-au constituit 120 de centre de examen. Sunt aşteptaţi să participe la probe 6059 de elevi.
Elena Stambului, psiholog şcolar, are câteva sfaturi pentru elevii care susţin acest examen. „Fiţi atenţi, concentraţi-vă şi citiţi cu atenţie fiecare subiect. Nu vă grăbiţi, rezolvaţi întâi ce este mai uşor, apoi trataţi toate celelalte subiecte. Dacă un subiect vi se pare foarte dificil, nu insistaţi asupra lui foarte mult pentru că vă veţi bloca şi nu o să vă mai puteţi concentra. Treceţi la următorul şi reveniţi apoi la ce nu aţi rezolvat”, spune aceasta.
De asemenea, psihologul şcolar arată că hidratatea este importantă pentru elevi, iar în dimineaţa examenelor acetia trebuie să plece de acasă având toată convingerea că vor reuşi.„Emoţiile sunt fireşti, iar voi le puteţi face constructive astfel încât să nu vă împiedice să scrieţi pe foaia de examen ce ştiţi, să rezolvaţi corect, să arătaţi tuturor pentru ce aţi muncit toţi anii aceştia. Nu uitaţi să respiraţi adânc, să încercaţi să vă adunaţi gândurile şi să le aşterneţi pe hârtie. Ştiu că puteţi să străluciţi”, adaugă Elena Stambuli.
Conform Calendarului elaborat de Ministerul Educaţiei, prima probă scrisă este la Limba şi literatura română (14 iunie) şi a doua probă, la disciplina Matematică, joi, 16 iunie 2022.
Examenul durează 2 ore, începând cu ora 9.00. Timpul se va calcula din momentul în care toţi candidaţii vor finaliza completarea corectă a casetei cu datele de identificare specifice.
Elevii pot părăsi sala numai după o oră de la începerea probelor.
Conform prevederilor metodologice, candidaţilor le este interzis să intre în sala de examen cu materiale şi/sau mijloace electronice de comunicare sau calcul care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor sau conectarea la internet/reţele de socializare.
Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de clasă duce la eliminarea elevului din clasă de către preşedintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu nota 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.