Euromaterna îşi linişteşte pacientele după ce Ion Marius Ruşa şi soţia sa au fost depistaţi cu COVID-19: „Medicul a purtat echipament de protecţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spital privat FOTO Euromaterna
Spital privat FOTO Euromaterna

Spitalul privat Euromaterna anunţă măsuri fără precedent după ce doi medici au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19.

Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii anunţa că o femeie în vârstă de 53 de ani, Constanţa, care a călătorit în Austria şi Germania, a fost confirmată pozitiv, testul fiind lucrat în reţeaua privată. Şi soţul ei, de 54 ani, a primit acelaşi rezultat. Cei doi s- au întors la 7 martie 2020 din Viena.

Iată comunicatul Euromaterna: „În contextual actual al măsurilor de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus Covid-19 şi a faptului că doctorul Ruşa Ion Marius este purtător asimptomatic de Covid-19 cu test pozitiv după întoarcerea din Austria, managementul Spitalului Euromaterna face următoarele precizări:

- Spitalul îndeplineşte condiţiile de autorizare sanitară de funcţionare. Este pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi pentru situaţii de criză, participând cu toate resursele la înlăturarea efectelor

- Au fost implementate procedurile de lucru conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator cu Covid-19 conform instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa

- Conform acestor instrucţiuni, în Spitalul Euromaterna era interzis accesul vizitatorilor, s-au aplicat constant măsurile de igienă şi dezinfecţie, portul echipamentului de protecţie, igienă mâinilor

- Doctorul Ruşa Ion Marius nu a asistat şi nu a operat după întoarcerea din străinătate. Testul pe care l-a efectuat a fost la cerere, neîncadrându-se în metodologia de testare, fiind asimptomatic şi întorcându-se dintr-o ţară care nu figura în zona roşie sau galbenă. În cadrul programului de consultaţii de joi, a purtat echipament de protecţie constând în masca, mănuşi, igienă corectă a mâinilor, a suprafeţelor. 

Contactii din şedinţele la care a participat au fost declaraţi în cadrul anchetei epidemiologice şi se urmează procedura cu aceştia privind testarea şi izolarea. Conducerea Euromaterna a solicitat şi DSP-ului Constanţa suport pentru verificarea eficienţei măsurilor implementate.

- Există în Euromaterna un plan de măsuri privind prevenţia şi supravegherea infecţiei cu Covid-19 . Astfel de măsuri au asigurat dezinfecţia tuturor spaţiilor administrative şi medicale începând de ieri şi până în prezent. Personalul a fost informat şi instruit privind măsurile de prevenire şi control a infecţiilor, li s-a solicitat tot suportul pentru menţinerea măsurilor şi asigurarea constanţa a protecţiei lor, confirmarea promptă a cazurilor suspecte, supravegherea epidemiologică a contactilor.

- Pentru a gestiona corect măsurile de limitare a răspândirii infecţiei cu Covid-19, Spitalul Euromaterna îşi restrânge activitatea la asigurarea urgenţelor de obstetrică-ginecologie, reprogramând consultaţiile şi intervenţiile pentru afecţiuni cronice

- Apelăm la întreg personalul medical Euromaterna la solidaritate şi le cerem pacienţilor noştri să îşi păstreze încrederea în profesionalismul şi corectitudinea aplicării măsurilor necesare pentru a desfăşura actul medical în siguranţă“. 

Şi dr. Ion marius Ruşa a explicat situaţia în care se află el şi soţia sa:

„1. În data de 28 Februarie 2020, am plecat in Austria impreuna cu sotia si baiatul intr-o statiune montana. In acel moment, in Austria nu era declarat niciun caz de infectare cu Coronavirus- Covid 19.

2. Pe data de 07 Martie 2020 ne-am intors cu avionul in tara. Precizez ca in acel moment (ca si acum), Austria nu era declarata Zona Rosie cu potential de infectie. Ca urmare, la aeroport nu am fost pusi sa completam niciun formular special, iar conform protocoalelor existente nu a fost necesara autoizolarea.

3. In aceasta saptamana nu am prezentat niciun fel de simptom de raceala sau gripa (cum nu prezint nici in acest moment).

4. In tot acest timp, de cand m-am intors, am luat urmatoarele masuri de precautie:

a. – nu am intrat in nicio interventie chirurgicala si nu am asistat nicio nastere.

b. – am efectuat cateva consultatii medicale, luandu-mi masuri de precautie suplimentare ( distanta de discutie de mai mult de 1 metru fata de pacienta, spalare pe maini la fiecare consultatie, purtarea mastii de protectie, etc).

5. Am considerat totusi necesar sa ne facem testul pentru Covid- 19, reusind sa facem acest test in regim privat.

6. Rezultatele testului au fost pozitive pentru mine si sotia mea, negativ pentru baiatul meu. In urma rezultatului testului, am anuntat conform procedurii Directia de Sanatate Publica si am fost internati , eu si sotia mea, in Spitalul de Boli Infectioase Constanta. Mentionez ca eu si sotia mea nu avem niciun simptom si ne simtim bine.

7. Cu privire la Spitalul Euromaterna pot sa precizez ca s-au luat, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, toate masurile necesare pentru a impiedica infectia cu Coronavirus inca din data de

01 Martie 2020:

a. – nu s-a mai permis accesul niciunui apartinator sau vizitator in spital;

b. – dezinfectia si asepsia se fac cu toate biocidele recomandate de Directia de Sanatate Publica conform protocoalelor;

c. – personalul sanitar poarta echipament de protectie si respecta procedurile de spalare a mainilor , atat pentru protectia pacientilor cat si pentru protectia personala.”

Pe aceeaşi temă:

Vergil Chiţac, despre cei trei liberali testaţi pozitiv: „Nu îi cunosc şi nu am interacţionat cu ei”

Două noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în judeţul Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite