Elevi nevoiţi să se trezească la ora 4.00 pentru a merge la şcoală. „Le afectează puterea de concentrare şi sănătatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) atrage atenţia că sunt copii nevoiţi să se trezească la ora 4.00 pentru a merge la şcoală. Acest lucru s-ar întâmpla dn cauza transportului public judeţean.

Asociaţia Elevilor din Constanţa condamnă „nepăsarea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius-Horia Ţuţuianu, faţă de zeci de elevi care se trezesc la 4 dimineaţa în fiecare zi pentru a ajunge la şcoală, fiind singurul interval orar la care pot fi preluaţi de transportatori pentru a fi aduşi la Liceul Teoretic Băneasa”, se arată într-un comunicat al AEC.

Asociaţia vorbeşte despre cazul copiilor din Lipniţa, judeţul Constanţa, care, din cauza faptului că există un număr limitat de curse pe traseul Lipniţa - Băneasa, acolo unde învaţă, sunt nevoiţi să se trezească zilnic la ora 4 dimineaţa pentru a ajunge în staţia de unde sunt preluaţi în jurul orelor 5:45 - 5:55. „Mai mult, aceştia sunt nevoiţi să meargă 3 kilometri până la staţia respectivă, deoarece în satul lor nu există staţii accesibile”, mai spun ceidin Asociaţia Elevilor.

AEC dă vina pentru toată situaţia pe Consiliul Judeţean deoarece, spunelevii, este instituţia care are posibilitatea să oblige operatorii de transport să înfiinţeze curse şi la ore mai accesibile pentru elevi, dar şi la modul general, pentru cetăţeni. Acest lucru ar fi posibil prin intermediul unor contracte pe care autoritatea judeţeană nu le-ar fi încheiat cu transportatorii.

„Astfel, dezinteresul autorităţilor locale determină elevii să se chinuie zilnic stând treji de la ora 4 dimineaţa, urmând ca apoi să stea de la ora 8 până în jur de orele 13-14 la liceu, doar pentru ca apoi să se întoarcă acasă obosiţi. Acest lucru afectează puternic concentrarea lor, dar şi sănătatea. Din păcate, într-o ţară unde accesul liber la educaţie pentru fiecare copil este un principiu existent doar pe hârtie, astfel de situaţii au devenit o normalitate”, adaugă AEC.

Soluţia la această problemă ar fi încheierea unor contracte între CJ şi transportatori, astfel încât toate satele din judeţ să fie acoperite de transport, cetăţenii să nu fie nevoiţi să meargă kilometrii până să ajungă în staţii, iar elevii, studenţii şi celelalte categorii dezavantajate să primească reduceri la transport. De aceea, Asociaţia Elevilor din Constanţa a chemat în judecată Consiliul Judeţean Constanţa în data de 20 august 2018, proces care se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa cu termen în data de 2 octombrie.

Pe aceeaşi temă:

Semnal de alarmă tras de cea mai puternică organizaţie de elevi din ţară: „Parlamentarii împing elevii către abandonul şcolar“

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere schimbarea ministrului Educaţiei. „Nu are capacitatea de a înţelege un text scris şi de a recepta mesaje”


 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite