Drone cu decolare verticală pentru Poliția de Frontieră Română. Vor executa misiuni de combatere a contrabandei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dronele, nou intrate în dotarea polițiștilor au forma unor avioane cu decolare verticală, sunt de tip UAS și au o valoare de 700.000 de euro, fiind donația unei firme private din industria tutunului. 

Drona cu decolare verticala, în Portul Mangalia FOTO Antonia Ispas
Drona cu decolare verticala, în Portul Mangalia FOTO Antonia Ispas

Ceremonia de prezentare a dronelor cu decolare verticală are loc miercuri, 17 aprilie 2024, în Portul Mangalia. 

La ceremonia pentru prezentarea noilor echipamente intrate în dotarea Poliției de Frontieră Române (Garda de Coastă) sunt prezenți secretarul de stat în MAI, chestor Bogdan Despescu, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica, dar și reprezentanții Philip Morris care au făcut posibilă această achiziție. 

Astfel, aproximativ 500 de kilometri de frontieră română vor fi supravegheați cu aeronanavele fără pilot, achiziția acestora fiind finanțată de Philip Morris International.

Dronele vin astfel să completeze tehnica de supraveghere a Poliției de Frontieră Române, acestea urmând să fie folosite în special în misiuni de combaterea contrabandei. Cele două drone (UAV-uri), model ALTI Transition Advanced-Raptor, cu motor termic, ce permit o survolare continuă de până la 8 ore, cu o rază de acțiune de 150 km.

Cu peste 2.000 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, misiunea polițiștilor este una dificilă, mai ales că pe frontiera există și zone muntoase unde supravegherea graniței este dificilă.

Dronele, care au decolare verticală, vor fi conduse de la sol de polițiști de frontieră români, specializați în străinătate pentru astfel de misiuni.

Valoarea achiziției se ridică la 700.000 de euro. 

Ceremonie de la Mangalia FOTO Antonia Ispas
Ceremonie de la Mangalia FOTO Antonia Ispas

Aeronavele fără pilot au fost cumpărate prin finanțarea provenită din programul PMI IMPACT, inițiativă globală ce sprijină proiecte care au scopul să combată comerțul ilicit și consecințele negative ale acestuia. Obiectivul general al proiectului este de a spori capacitatea autorităților române de detectare a contrabandei la frontierele externe ale UE în vederea identificării și dezmembrării rețelelor infracționale.

Țigări de contrabandă sursa foto IGPF
Țigări de contrabandă sursa foto IGPF

Amintim că luni, 15 aprilie 2024, în intervalul 22.30-00.30, personalul de serviciu la paza Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a raportat prezența în aer, în zone din apropierea aeroportului, a trei drone, de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial și au evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse.

„Au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar și vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00.30“, a transmis MApN. Comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a sesizat Parchetul Militar Constanța și a constituit o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de șeful de stat major al Bazei 57 Aeriană.  

Tot miercuri, 17 aprilie 2024, la Baza Mihail Kogălniceanu vine ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec, la invitația MApN. Ea vizitează baza, se întâlnește cu militarii într-o „vizită de moral“ și va face un zbor de recunoaștere. 

Despre dronele Frontierei

La momentul actual, în dotarea Poliției de Frontieră Română se află un număr de 38 aeronave fără pilot la bord. Dintre acestea, 7 au intrat în dotarea PFR în anul 2018 (6 prin contract de donație, iar una prin contract de achiziție) şi 26 au fost achiziționate în anul 2022. Ulterior, în anul 2023 au mai fost achiziționate 2 U.A.V-uri, iar în anul 2024 au intrat în dotarea P.F.R. încă 3 UAV-uri (una prin contract de comodat, iar 2 prin contract de sponsorizare - Philip Morris International).

Demersurile efectuate la nivelul instituției noastre pentru suplimentarea numărului de operatori autorizați/licențiați de către Statul Major  al Forțelor Aeriene prin Autoritatea Aeronautică Militară Națională, au condus la creșterea în mod substanțial (de peste 4 ori) în anul 2023 comparativ cu anul 2022, a numărului de ore de zbor efectuate cu mijloacele de supraveghere aeriană din dotarea PFR. 

Astfel, în anul 2023 s-au efectuat un număr de 6.588 de misiuni de supraveghere aeriană, totalizând 2286 de ore de zbor, iar în primele 2 luni ale anului  2024 au fost executate un număr de 1602 misiuni de zbor, totalizând aproximativ 571 ore de zbor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite