Descoperă Constanţa iarna: aventură, istorie şi culoare. Locuri unice în România vă aşteaptă să le descoperiţi
0Iarna la malul mării are un farmec aparte. O plimbare pe malul Mării Negre sau pe faleza Constanţei rămâne o amintire de neuitat.
Drumurile tuturor turiştilor duc spre faleza Constanţei, acolo unde se află edificiul-simbol de la malul mării: Cazinoului, ridicat în urmă cu un secol de vestitul arhitect Daniel Renard. Tot pe faleză poţi admira Farul Genovez şi bustul lui Mihai Eminescu, poetul-nepereche al cărui ultim dor a fost să se stingă la malul mării. Eminescu a vizitat o singură dată Constanţa, în anul 1882. În partea opusă se află Muzeul Ion Jalea, un alt mare sculptor al Constanţa.
De pe faleză paşii vă duc spre zona istorică a Tomisului. În mijlocul pieţei priveşte de pe soclu poetul Ovidius Publius Naso, exilat la Pontul Euxin în urma unui scandal monstru ale cărui cauze au rămas un mister – ca şi mormântul lui Ovidius. În acelaşi perimetru sunt reprezentate toate culturile şi religiile: Catedrala Ortodoxă, Biserica Greacă, Geamia, sinagoga, din păcate, în ruină.
Oraşul Constanţa este, pentru prima dată, pregătit de sărbătorile de iarnă. Cele mai frumoase ornamente de Crăciun au adus feerie pe principalele bulevarde ale oraşului şi dau culoare iernii.
Cei mici pot merge la Delfinariu, care a fost modernizat, unde delfinii Chen-Chen şi Ni-Ni smulg la fiecare reprezentaţie ropote de aplauze. Tot în cadrul incintei de la Delfinariu se poate vizita Planetariul şi Observatorul Astronomic, Microrezervaţia Deltei Dunării şi Expoziţia de păsări exotice. Împreună cu Acvariul, acestea formează Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii de la Constanţa. Aici poţi întâlni specii de păsări, animale şi vegetaţie care trăiesc în mediul marin. Delfinariul este închis doar pe 25 decembrie.
Cei care duc dorul Vămii pot merge în vestita staţiune care vara e ticsită de trupuri goale, de cortui şi sticle de băutură. Vor descoperi o altfel de plajă, acum doar în stăpânirea pescăruşilor.
Constanţa are o serie de muzee unice în ţară: Muzeul Marinei Române, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Portului Constanţa, Muzeul de Sculptură Ion Jalea.
Acestora li se adaugă celelalte muzee din siturile arheologice ale Dobrogei: Callatis, Adamclisi, Histria, Medgidia. Un muzeu aparte se găseşte la Topalu, purtând numele celor care l-au înfiinţat - Dinu şi Sevastiţia Vintilă, cu lucrări inestimabile de patrimoniu ale marilor pictori şi sculptori români, acesta fiind unicul de acest gen din România.
În staţiunile de pe litoral sunt hoteluri deschise non-stop, cele mai multe în staţiunea Mamaia.


Pe aceeaşi temă: