Palatul Navigaţiei de la Marea Neagră - locul unde visurile migranţilor deveneau realitate. De aici se cumpăra biletul de vapor către America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Embiricos (dreapta), fundal pentru scene de film hollywoodian Foto Sînziana Ionescu
Casa Embiricos (dreapta), fundal pentru scene de film hollywoodian Foto Sînziana Ionescu

Era o vreme când de la Constanţa porneau marile curse maritime ce traversau apoi Atlanticul, ducând emigranţi către Lumea cea Nouă, pe un nou continent. La întoarcere, vapoarele aduceau pasageri care veneau pentru afaceri, pentru turism sau mânaţi de dorul de casă. Se întâmpla în perioada interbelică, când populaţia se grăbea să recupereze timpul comprimat de cele două războaie mondiale.

Linia maritimă Constanţa - New York a fost inaugurată la 1 mai 1914, dar Primul Război Mondial întrerupe brutal legătura dintre ape, astfel că vapoarele îşi reiau cursele abia în 1920. Cum plecarea se făcea de la Constanţa, compania Embiricos, aparţinând unor oameni de afaceri greci, îşi deschide aici sediul de unde dirijau traficul de călători spre America. În zona peninsulară a oraşului, la doi paşi de Portul Constanţa, a fost construită o clădire monumentală cu şase nivele, ce avea să reziste intemperiilor vremurilor.

Palatul Navigaţiei i s-a spus locului unde oamenii veneau cu economiile strânse, pe care să le dea contra unei şanse pentru o viaţă mai bună: un bilet pe vaporul spre New York.

În volumele sale despre edificiile superbe ale Constanţei, criticul de artă Doina Păuleanu descrie arhitectura clădirii în stil art nouveau, asemenea Cazinoului din Constanţa. Imobilul maiestuos este aşezat pe colţul străzilor Nicolae Titulescu (la nr. 13) şi Ion Cantacuzino, într-un cartier vechi unde întâlneşti la tot pasul case de patrimoniu.

Imobilul este cunoscut, de altfel, drept Casa Embiricos, după numele fondatorului, fiind una dintre mândriile Comunităţii elene Elpis din Constanţa. Pe atunci, strada Nicolae Titulescu se numea Elena, iar mai târziu a purtat numele de Lascăr Catargiu. Lângă Palatul Navigaţiei se află Bazilica catolică Sfântul Anton, iar lângă bazilică este hotelul Intim, construit pe locul hotelului D`Engleterre, unde a fost turist Mihai Eminescu, cu fix 7 ani înainte de a se stinge din viaţă.

„Piatra fundamentală a Palatului Navigaţiei a fost aşezată în anul 1922. Clădirea monumentală cu şase nivele este construită de casa Embricos - prima care organizează curse transatlaantice Constanţa - New York. La ceremonia organizată de fraţii Georges Ercule şi Constantin Luludis au luat parte mulţi invitaţi, iar după serviciul religios s-a servit o gustare şi şampanie“, scriau ziariştii vremii de la „Dobrogea jună“, citaţi peste decenii în cartea „Constanţa, spectacolul modernităţii târzii 1878-1928“ a Doinei Păuleanu.

„Cu feronerie specifică, edificiul de colţ prezintă două bovindouri către strada Titulescu şi unul cãtre actuala stradă Cantacuzino; ferestrele tripartite de la primul nivel sunt surmontate de câte o comişă putemic profilată, la baza căreia se desfăşoară o bogată decoraţie cu frunze de acant, ghirlandă cu fructe, alte elemente florale. Ferestrele suprapuse sunt dreptunghiulare pe soclu prismatic, având dedesubt un panou decorativ cu ciorchini; deasupra ferestrelor de colţ, între consolele balcoanelor de la nivelul umiător, se desfăşoară ghirlande în relief; următoarele două etaje au deschideri dreptunghiulare, decor în ghirlandă şi mici balcoane au feronerie specifică; etajul IV reia forma ferestrelor de la primul nivel, înconjurate de decor vegetal; de la consola principală, putemic reliefată, pomesc ghirlande desfăşurate fastuos şi elegant“, consemnează Păuleanu.

Palatul Navigaţiei - Casa Embiricos din Constanţa Sursa foto elpis.ro

Palatul Navigaţiei sau Casa Embiricos din Constanţa Sursa foto elpis.ro

Cu pasagerii de la Constanţa, vapoarele plecau spre Constantinopole, Pireu şi Napoli, apoi traversau Oceanul Atlantic. Drumul dura cam două săptămâni. Cursele erau efectuate cu regularitate, iar arhivele înregistrează 5.000 călători în anii 1920-1922, număr care creşte odată cu venirea de noi companii la Constanţa.

Cel de-Al Doilea Război Mondial, însă, pune capăt călătoriilor transatlantice de la Constanţa către New York. În anii `40, Casa Embiricos trece în proprietarea societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, apoi devine sediul Comandamentului Marinei Militare, în anul 1949. Începe să fie populată de chiriaşi aduşi prin naţionalizare. Starea sa de degradare se accentuează, dar clădirea reuşeşte să rămână în picioare - pentru a le aminti constănţenilor despre perioada în care oraşul lor chiar conta pe hartă.

Zona Palatului Navigaţiei a fost folosită, de altfel, ca fundal pentru decorul producţiei hollywoodiene ce s-a turnat la Constanţa în vara 2015, What Happened with Monday, cu Noomi Rapace, Willem Defoe şi Glenn Close în rolurile principale.

Sursa foto Dan Sambra romaniaforum.info

transatlantice

Pe aceeaşi temă:

Actorii de la Hollywood, impresionaţi de oraşul-port Constanţa. Noomi Rapace: „Wow, ce SF! E parte din film?“. Willem Dafoe: „Eu am mai fost aici, la Cazino“

Călătorie la New York cu transatlanticul de lux, în perioada interbelică. În cât timp ajungeau românii în Lumea Nouă

Cum au ajuns nişte americani nebuni după tradiţiile noastre să-şi facă Taraful Usturoi, cu care să cucerească SUA: „Vă vine să credeţi că nu-s români?“

Ce face la Constanţa echipa de filmare de la Hollywood. Willem Dafoe a încheiat scenele, iar Noomi Rapace se relaxează la Mamaia: „Iubesc Marea Neagră!“

Singurul om scăpat din naufragiul în care au pierit 800 de evrei: „Nimeni n-a venit să vadă dacă sunt supravieţuitori“

Carmen Sylva, regina care şi-a făcut cuib pe mare. Suverana ura „drum bun“ vapoarelor care plecau din port

Staruri de la Hollywood vin la Constanţa pentru thrillerul SF „What Happened to Monday“. Glenn Close, Willem Dafoe şi Noomi Rapace joacă rolurile principale

Hollywoodul a venit la Constanţa. Actorul Willem Dafoe, la filmări în centrul vechi

Bye-bye, Hollywood! Echipa filmului What Happened to Monday a părăsit Constanţa. „A fost grozav!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite