Decizia judecătorilor în dosarul de corupţie al IPS Teodosie: Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu conturile blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Tomisului a cerut magistraţilor Curţii de Apel Constanţa ridicarea măsurilor asiguratorii dispuse de procurorii DNA în dosarul în care IPS Teodosie este trimis în judecată pentru fapte de corupţie, alături de alţi preoţi cu funcţie de conducere.

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis miercuri, 3 aprilie, menţinerea măsurilor asiguratorii impuse de procurorii DNA în dosarul „Fermei Nazarcea”. Este vorba despre sechestrul pus pe conturile Arhiepiscopiei Tomisului, în toamna anului 2016, pentru suma de 1.392.964 de lei, bani care reprezintă, spun procurorii, fonduri europene obţinute fraudulos

„Respinge cererea de ridicare a măsurilor asiguratorii dispuse în timpul urmăririi penale, formulată de Arhiepiscopia Tomisului şi inculpatul Petrescu Teodosie, prin apărătorul ales, ca inadmisibilă”, se arată în sentinţa magistraţilor. Decizia poate fi atacată cu apel odată cu fondul cauzei. Următorul termen de judecată al dosarului„Nazarcea” este 17 aprilie.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”. Procesul a început în luna februarie 2017.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată faptul că ”în perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
 
În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).”

Arhiepiscopul Teodosie Petrescu este primul ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române  trimis în judecată pentru fapte de corupţie. De asemenea, el este urmărit penal şi într-un alt dosar instrumentat de DNA Constanţa, în care procurorii îl acuză pe episcop de abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.

Pe aceeaşi temă:

Preot prins că şi-a plagiat teza de doctorat. „A recurs la furtul muncii altui specialist”

Neregulile susţinerii unei teze de doctorat „sub mantia“ unui episcop. Profesor universitar, membru în comisia doctorală: „Ce, e treaba mea?“

Biserică ortodoxă scoasă la vânzare de un executor judecătoresc. Cu cât se poate cumpăra locaşul de cult

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite