De ce s-a prăbușit plaja din Mamaia. „În anii următori, fenomenul va scădea în intensitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plaja din Mamaia unde s-au executat lucrări de stopare a eroziunii costiere s-a prăbușit. Compania olandeză care a executat lucrările spune că beneficiarul este responsabil de proiect.

Plaja Mamaia FOTO Apele Române Dobrogea Litoral
Plaja Mamaia FOTO Apele Române Dobrogea Litoral

Furtunile din această iarnă au dus la prăbușirea plajelor din Mamaia, astfel că valurile au săpat în nisip și au format adevărate cratere. Diferențele de nivel sunt, pe alocuri, și de doi metri.

Plaja din Mamaia a fost parte a proiectului de stopare a eroziunii costiere, lucrările fiind executate de compania olandeză Boskalis. Contactați de Gândul, reprezentanții companiei olandeze Boskalis au transmis, în data de 14 martie 2023, un răspuns din care reiese că toate nelămuririle legate de această situație îngrijorătoare de la Mamaia pot fi explicate doar de „beneficiar“, respectiv Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Am primit cererea dumneavoastră referitoare la proiectul LOT NR. 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Mamaia, din cadrul investiției «Reducerea Eroziunii Costiere, faza II (2014-2020)», și dorim să vă informăm că acest proiect este gestionat de către beneficiarul Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral“, conform răspunsului trimis jurnaliștilor de la Gândul.

Hristu Uzun, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, a declarat pentru Gândul că de vină sunt furtunile din luna ianuarie a acestui an. „În urma furtunilor din luna ianuarie a anului 2023, s-a observat în Mamaia, în anumite zone, cum nisipul de pe plaja emersă a fost preluat de valuri și transportat către zona submersă. Acest fenomen s-a mai întâmplat în Mamaia, fiind o plajă nou creată. S-a pus și nisip suplimentar, astfel încât furtunile de la Marea Neagră, chiar dacă vor eroda din plajă anumite porțiuni, ele vor crea o linie de echilibru a liniei Mării Negre, astfel încât plaja submersă și emersă vor conlucra foarte bine. Se va crea o plajă submersă, astfel încât intrarea în mare să nu fie atât de abruptă“, a spus Hristu Uzun.

Administratorul plajei spune că „Intervenția umană asupra profilului plajei a creat un dezechilibru inițial, care se va corecta natural prin acțiunea valurilor asupra plajei. În anii următori, fenomenul va scădea în intensitate până la atingerea stabilității când acesta nu se va mai manifesta semnificativ“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite