De ce ai învăţa o limbă străină grea ca norvegiana? „Pentru un viitor mai bun“, spun cursanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul înregistrat cu primul curs de limba norvegiană a determinat oficialii Consulatului Onorific de la Constanţa, singurul din România, să organizeze o nouă serie ce începe în aceste zile.

Motivele celor care vor să studieze o limbă dificilă? O spun chiar cursanţii care au vârste între 9 şi 44 ani: plecarea în ţara cu cel mai înalt nivel de trai sau fascinaţia faţă de ţara vikingilor.

Premiera de la Constanţa

Când au început cursul de norvegiană la Constanţa, organizatorii au avut oarecare emoţii. În decursul vremii, destui doritori întrebaseră la Consulatul Onorific al Norvegiei la Constanţa despre posibilitatea învăţării acestei limbi complicate. Amatorii poate se orientaseră între timp spre alte limbi străine, mai melodioase şi mai uşor de studiat.



Dar vestea despre primul curs ţinut la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân a zburat imediat. De la o mână de înscrişi la prima oră, profesoara Ana Chiperi are acum aproape 50 de învăţăcei, de toate vârstele, care s-au încumetat să îşi însuşească limba scandinavă cu puţini vorbitori.

Succesul a fost atât de mare, încât organizatorii mai pregătesc o serie ce va începe în aceste zile. Cursul are 10 şedinţe a câte două ore şi costă 250 lei la modulul 1 pentru începători, iar avansaţii vor face 15 şedinţe cu 375 lei. Elevii şi studenţii beneficiază de o reducere de 20% a taxei de şcolarizare.

„Vrem să muncim acolo“

Fiecare are motivul lui pentru care vrea să vorbească limba lui Ibsen. Unii au motive profesionale, ca Adina (30 ani) şi Violeta (27 ani) care lucrează la o companie norvegiană, iar cunoaşterea limbii le este necesară pentru serviciu.



Alţii vor să plece în Norvegia. Irina (42 de ani) vrea să-şi reîntregească familia, pentru că soţul ei lucrează în acea ţară. Laurenţiu (38 ani) şi Robert (39 de ani) învaţă de zor „limba complicată“ pentru a merge să lucreze acolo. Adriana (43 ani) doreşte chiar mai mult: să se stabilească în acea ţară.

Aida (care nu a vrut să-şi spună vârsta) are mândria ei: „În marea de români care au invadat şi vor invada Norvegia, eu simt nevoia de a şti limba, acesta este singurul motiv pentru care am urmat acest curs“.

Tineretul se gândeşte la perspectivă

Pasiunea pentru Norvegia a Mădălinei (18 ani) a început când se documenta pentru a-şi alege o facultate. „Deşi am decis că voi rămâne în România, am rămas profund impresionată de frumuseţea şi cultura Norvegiei. Am început cursul din curiozitate şi pentru că mi-ar plăcea într-o zi să ajung acolo. Limba mi se pare accesibilă deoarece fac multe asocieri cu limba engleză.“



Silviu (17 ani) este franc: „Norvegiana este o limbă «ciudată» pe care nu mulţi o cunosc, iar Norvegia este o ţară foarte bogată. Dacă voi pleca în străinatate vreau să am mai multe oportunităţi, de aceea mă chinui cu această limbă aparent dificilă“. Pe urmele lui calcă şi Tiberiu (9 ani), care visează să ajungă într-o zi în ţara urmaşilor vikingilor, iar Raul (12 ani) vrea să înveţe o limbă străină „mai interesantă decât celelalte“.

Vicenţiu (17 ani) are un scop: „Aşa am ocazia să mă pregătesc pentru a merge la facultate în Norvegia, mai exact în Bergen. Cu ajutorul cursului, şansele plecării în străinătate sunt tot mai mari“. Vlad (16 ani) consideră norvegiana o limbă de viitor: „Mi s-a părut o oportunitate rar întâlnită să învăţ această limbă. Vreau să continui şi cu modulul următor A2.“



Turiştii fascinaţi de ţara vikingilor

Sabina (18 ani) a fost vara trecută în Norvegia şi i-a plăcut foarte mult acolo, deşi nu a înţeles nimic din ce ziceau localnicii. „Noroc că toată lumea ştia engleza. Când m-am întors şi am auzit de acest curs m-am gândit că e o oportunitate pe care nu vreau sa o ratez. În plus, am nişte prieteni foarte buni care s-au mutat lângă Bergen acum vreo 3 ani şi am de gând să îi vizitez destul de des, mai ales că acum înţeleg norvegiana. Chiar mi-a fost mai uşor decât mă aşteptam să învăţ limba“.



Şi Diana (35 ani) a fost anul trecut în vacanţă acolo, astfel că şi-a urmat o dorinţă mai veche şi a luat hotărârea de a studia limba.

Daniela (44 ani) a călătorit în Norvegia în urmă cu 4 ani şi a fost fascinată de viaţa şi cultura norvegienilor: „De atunci mi-am propus să învăţ limba lor. Mi-ar plăcea să trăiesc şi să lucrez în Norvegia. Iniţial mi s-a părut o limbă foarte grea, dar de la un curs la altul am constatat că este chiar frumoasă.“



Cristina (25 ani) îşi doreşte să viziteze Norvegia, la fel ca Lorena (16 ani), care, atunci când va merge în vacanţe în Norvegia, vrea să îi poată înţelege pe localnici.

Dintre toţi, Costi (26 ani) este cel mai relaxat şi recunoaşte: „Am urmat cursurile de norvegiană din plăcere. Profesoara explică foarte bine, păcat ca nu putem ţine noi pasul.“
 

 

Cursanţii de la limba norvegiană
image
image
Întinderile albe ale Nordului
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite