Cum a dispărut lupul din Delta Dunării. Pădurarul care se laudă că a împuşcat ultimul exemplar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lup vânat în Delta Dunării  (naturalistul A. Rettig, 1939)
Lup vânat în Delta Dunării  (naturalistul A. Rettig, 1939)

Lupul a dispărut de peste jumătate de secol din Delta Dunării, însă bătrânii îşi amintesc cum în nopţile de iarnă se auzeau urlete la marginea satului.

Lupul este o specie dispărută din Dobrogea. În ultima jumătate de secol, foarte rar s-a semnalat prezenţa vreunui exemplar în zonă. În schimb, pe acest tărâm s-a infiltrat în zonă şacalul.

„Considerând că lupul, ca prădător din vârful piramidei trofice, nu admite prezenţa altui canid în sau aproape de aceeaşi nişă ecologică, apariţia şacalului conduce indirect la ideea dispariţiei lupului“, concluziona János Botond KISS într-un articol publicat în revista Delta Dunării din 2004.

În monografia judeţului Tulcea, lupul se număra printre mamiferele frecvente de la sfârşitul anilor '70. La Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea exista un exemplar naturalizat, posibil recoltat de către naturalistul Rettig în perioada interbelică.  Un al doilea lup a fost împuşcat la Niculiţel, în 1962.  Din zonele limitrofe deltei, de pe podişul dobrogean, Filiala Silvică ROMSILVA Tulcea menţiona prezenţa sporadică a speciei, de doar una-două exemplare şi recoltarea unui exemplar în 1985, fără a specifica locul colectării.

Localnicii din deltă povesteau că noaptea auzeau ciudate, zăreau siluete de fiare, însă nu există nici o mărturie demnă de consemnat.  Un pădurar din Sfântul Gheorghe pretindea că el ar fi împuşcat ultimul lup din deltă la Câşla Vădanei, în februarie 1954 sau 1955. Blana a fost predată pentru a fi premiată, la Ocolul Silvic Tulcea.

Cei de la ROMSILVA, Filiala Silvică Constanţa, relatau despre o singură apariţie în grup (opt exemplare în pădurea Decebal, la Cernavodă, în 1994), ocazie cu care au fost împuşcate două exemplare, iar cei din Filiala ROMSILVA din Galaţi anunţau în 1975 împuşcarea unui lup pe fondul de vânătoare Adam. Totodată, pădurarii spuneau că au prins un lup, în 1984, în apropierea Galaţiului, exemplarul nefiind prezentat pentru premiere organelor competente. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite